Laikraksts: mazumtirgotājiem ik gadu cigarešu pārdošanas apjomi sarūk par apmēram 25%

Lielie kontrabandas apjomi atstāj iespaidu arī uz tirgotājiem - mazumtirgotājiem pārdoto cigarešu apjomi pēdējos gadus ir sarukuši par apmēram 25% gadā, piektdien raksta laikraksts "Dienas Bizness " (DB).

Legālo cigarešu realizācijas apjomu samazinājums skaidrojams gan ar nelegālā tirgus paplašināšanos, ko daļēji veicinājis arī cenu kāpums lētajā cigarešu sektorā pēc minimālās nodokļu likmes ieviešanas, gan arī ar faktu, ka no 2010.gada 1. marta aizliegts realizēt cigaretes, uz kuru paciņām nav brīdinājuma attēlu, tāpēc mazumtirdzniecības vietas gada sākumā nepieņēma jaunus cigarešu pievedumus, skaidro Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Tirgotāji zina teikt, ka pēdējos gados krities pieprasījums pēc cigaretēm. "Rimi Latvija " pārstāve Zane Eniņa DB norādīja, ka «cigarešu pārdošanas apjoms pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2009.gadu, ir samazinājies vairāk nekā par 25% ". Ļoti iespējams, to iespaido kontrabandas cigarešu apjoms, vienlaikus jāatzīst, ka pieprasījums rūk arī ar katru akcīzes nodokļa likmes celšanu. DB atgādina, ka cigaretēm piemērojamā nodokļa likme 2009.gada sākumā tika pielīdzināta ES noteiktajam minimālajam līmenim, taču pērn tai tika noteikts minimālais slieksnis - 48 lati par 1000 cigaretēm. Tāpēc auga arī cigarešu cenas, kas tūlītēji atstāja iespaidu uz realizāciju, skaidroja Eniņa.

Savukārt "Maxima Latvija " pārstāvis Ivars Andiņš atzīmēja, ka dati ir interesanti un pierādot, ka kontrabandas uzvaras gājiens sācies jau 2009.gadā līdz ar straujo akcīzes kāpumu. "Maxima " cigarešu pārdošanas apjomi, salīdzinot 2010. ar 2009. gadu, kritušies par 25%, bet, salīdzinot 2010. un 2008. gadu, par 30%. Arī vairāki aptaujātie mazie tirgotāji pauž, ka cigaretes tiek pirktas mazāk. Tirgotāja "Saules puse " valdes locekle Dzintra Ķēniņa, kuras pārtikas veikaliņi atrodas Kurzemes pusē, atzina, ka pieprasījums ir krietni krities. Īpaši to izjūtot tagad, jaunajā gadā. Par iemeslu tam viņa min tuvo Lietuvas robežu, kur cigaretes var iegādāties lētāk, kā arī kontrabandas apjomu pieaugumu. Kādā Rīgas veikaliņā DB izdevās uzzināt, ka nākot cilvēki no ielas un piedāvājot cigaretes ar Krievijas akcīzes markām.

«Jāsaprot, ka viens no cigarešu kontrabandas cēloņiem ir nesamērīgi augstas akcīzes nodokļa likmes. Akcīzes nodokļa celšana cigaretēm Latvijā bija un ir nepieciešama, jo to nosaka ES direktīvas. Taču, mūsuprāt, nodokļa paaugstināšanā svarīgs aspekts ir tā pakāpeniska celšana,» uzsvera "British American Tobacco Latvia " pārstāve Marita Jansone. Piemēram, pērnā gada sākumā, skaidri zinot, ka nelegālais tirgus ir jau 36%, ticis celts minimālais akcīzes nodoklis cigaretēm. «Nespēdami atļauties pirkt sadārdzinājušās zemā cenu segmenta cigaretes, patērētāji meklēja citus avotus,» skaidroja. Jansone. Šobrīd nelegālais cigarešu tirgus esot ap 40%. Rezultātā valsts un legālais bizness joprojām esot zaudētāju lomā.

Svarīgākais