Latvijas iedzīvotāju parādi siltumapgādes uzņēmumiem tuvojas 20 miljoniem latu

Sākot apkures sezonu, Latvijas iedzīvotāju parādi siltumapgādes uzņēmumiem tuvojas 20 miljoniem latu, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) aplēses.

SPRK aģentūru BNS informēja - lai vienotos par koordinētu darbību un novērstu iespējamos krīzes draudus siltuma piegādē, piektdien uz darba apspriedi aicināti pakalpojumu sniedzēji, pašvaldību, kā arī namu apsaimniekošanas organizāciju pārstāvji.

"Aizvien pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, turpina pieaugt iedzīvotāju parādi namu pārvaldītājiem par apkuri un ūdensapgādi, savukārt māju apsaimniekotājiem rodas grūtības norēķināties ar pakalpojumu sniedzējiem. Viens no problēmas iemesliem ir saistīts ar neseno hipotekāro kredītu bumu un iedzīvotāju maksātspējas samazināšanos. Parādiem sasniedzot kritisko līmeni, sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs ir spiests pārtraukt pakalpojuma sniegšanu, bet tā dēļ var rasties situācija, ka atsevišķu nemaksātāju dēļ pakalpojumu nevar saņemt arī tie lietotāji, kuri par pakalpojumiem norēķinājušies godprātīgi," norādīja regulatorā.

Apzinoties aizvien pieaugošās parādu problēmas apmērus un sagaidāmās sekas, lai aizsargātu godprātīgos sabiedrisko pakalpojumu lietotājus, SPRK aktualizējis jautājumu par nepieciešamību meklēt risinājumu šai problēmai un veikt atbilstošas izmaiņas normatīvajos aktos.

Apspriedē piedalīsies pārstāvji no Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas, uzņēmumiem "Latvijas Gāze" un "Rīgas Siltums", Latvijas Pašvaldību savienības un Lielo pilsētu asociācijas, Rīgas domes, kā arī Ekonomikas ministrijas.

Svarīgākais