VID kontrolēs zemniekus, kas ieradušies Rīgu atbrīvot no sniega

Zemniekiem, kuri ar savu tehniku piedalās ceļu tīrīšanas darbos, tostarp - ir gatavi braukt no sniega atbrīvot Rīgu, jārēķinās ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kontrolēm, piektdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze" (LA).

Pirmajās gada dienās daži zemnieki saskārušies ar pastiprinātām VID inspektoru kontrolēm, kuru mērķis ir fiksēt, kur lauksaimnieki izlieto bez akcīzes nodokļa iegādāto degvielu un vai tā gadījumā netiek izmantota ceļu tīrīšanas darbiem. VID uzraugošās Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji norāda - ar kontrolēm jārēķinās arī tiem zemniekiem, kuri būs gatavi doties palīgā izšķūrēt Rīgas ielas.

"Degviela bez akcīzes nodokļa ir domāta lauksaimniecības darbu veikšanai, nevis ceļu tīrīšanai. Tādēļ VID pildīs savus pienākumus un kontrolēs, kādu degvielu zemnieks traktorā ir ielējis - bez akcīzes nodokļa pirkto vai ar akcīzi," LA skaidroja finanšu ministra padomnieks Aleksis Jarockis. Viņš norādīja, ka Rīgas dome līdz šim komersantiem par ielu attīrīšanu no sniega ir samaksājusi divus miljonus latu. "Ir divi veidi, kā zemniekiem, nepārkāpjot likumu, palīdzēt Rīgai. Viens veids - liet degvielu benzīntankos un maksāt par to pilnu cenu ar akcīzes nodokli un izmaksas pēc tam iekasēt no Rīgas domes. Otrs - prasīt, lai Rīgas dome nodrošina zemniekus ar akcizēto degvielu," teica Jarockis. Viņš norādīja, ka ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu ietvaros šogad pastiprināti iecerēts kontrolēt, kā zemnieku saimniecības izlieto bez akcīzes pirkto degvielu. Līdz FM esot nonākušas ziņas, ka lauksaimnieki degvielu patiesībā lejot savās vieglajās automašīnās vai pārdodot, tādējādi stiprinot ēnu ekonomiku.

"Redz, kā VID attapīgi atradis iespēju sodīt zemniekus. Mēs viņiem esam viegla ēsma, jo zemniekus kontrolēt ir vieglāk nekā cigarešu kontrabandistus Centrāltirgū. Kamēr Latvijā būs šāda attieksme pret cilvēkiem, tikmēr valstī būs krīze," dusmīgs bija biedrības "Zemnieku saeima" (ZSA) priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, piebilstot, ka viņu kā zemnieku sniegs Rīgā netraucējot. Ja palīdzība Rīgai draud ar papildu VID kontrolēm, tad rīdzinieki ielas lai tīra paši.

Lazdiņš gan minēja, ka ZSA tomēr ir gatava noorganizēt palīdzību Rīgai, taču: "Neviena zemnieka Rīgā nebūs." Pilsētā strādāšot uzņēmumu, visticamāk, kooperatīvu tehnika, kas bākās lies 100% akcizētu degvielu.

Kāds Zemgales lauksaimnieks atzina - kaut aicināts, viņš uz Rīgu nebraukšot. Darba pietiekot gan pašu mājās, gan mežā un pagastā jāpalīdz. Rīgas mēra Nila Ušakova paziņojumus viņš uzskata par teātri.

ZSA biroja vadītāja Maira Dzelzkalēja norādīja, ka stāsti par zemniekiem, kuri bezakcīzes degvielu lej personīgajās automašīnās, bieži vien ir mīts. "Zemniekiem ir izsniegts bezakcīzes degvielas limits pusgadam, ar kuru nepietiek lauku darbu veikšanai. Saimniekiem pienākas 100 litri degvielas uz hektāru, bet mēs esam izrēķinājuši, ka piena lopkopības saimniecības iztērē 150 līdz 210 litru, dārzeņu, kartupeļu audzētāji - pat līdz 300 litriem, vienīgi graudu audzētājiem, ja ir labs gads, ar šo daudzumu pietie," atzina Dzelzkalēja.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Rīgā sniega izvešanā jau nedēļas beigās iesaistīsies ZSA pārstāvji ar šādiem darbiem piemērotu ietilpīgu tehniku.

Svarīgākais