No šodienas neapliekamais minimums pieaug līdz 45 latiem

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamais minimums no šā gada palielinās par aptuveni 29% - līdz 45 latiem, paredz Ministru kabineta noteikumi par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru IIN aprēķināšanai.

Nodokļa atvieglojuma apmērs par apgādībā esošām personām IIN aprēķināšanai, salīdzinot ar 2010.gada līmeni, palielinās par aptuveni 11% - līdz 70 latiem.Noteikumu sagatavotāja - Finanšu ministrija (FM) - norāda, ka, stājoties spēkā šiem noteikumiem, palielināsies iedzīvotāju neto ienākums, bet vienlaicīgi samazināsies pašvaldību un valsts budžeta ieņēmumi.

Atbilstoši FM aprēķiniem, palielinot neapliekamā minimuma apmēru no līdzšinējiem 35 latiem mēnesī līdz 45 latiem, budžeta ieņēmumi 2011.gadā samazināsies aptuveni par 19,6 miljoniem latu. Savukārt palielinot atvieglojuma apmēru par apgādībā esošu personu no 63 latiem mēnesī līdz 70 latiem, ieņēmumi šā gada budžetā samazināsies aptuveni par 6,4 miljoniem latu.

Ekonomika

Lai Eiropas Centrālā banka (ECB) varētu droši turpināt mazināt likmes, būtu jāredz skaidra tendence, ka sāk samazināties pakalpojumu cenu inflācija, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Bankas prezidents un ECB padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

Svarīgākais