Pieļauj, ka parādu dēļ "Latvijas gāze" varētu pārtraukt gāzes piegādi siltumuzņēmumiem

Latvijas dabasgāzes kompānija "Latvijas gāze" (LG) šoziem varētu pārtraukt dabasgāzes piegādi siltumuzņēmumiem, jo lielo debitoru parādu dēļ tiem ir grūtības norēķināties ar LG, aģentūrai BNS sacīja Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas (LSUA) valdes loceklis Andris Akermanis.

"Mēs ceram uz vispārējo saprātu, ka dabasgāzes piegāde netiks pārtraukta, bet raugoties no biznesa viedokļa, šāda situācija ir elementāra," viņš teica.

Akermanis stāstīja, ka tik slikta situācija ar debitoru parādiem kā ir šogad, siltumuzņēmumiem nav bijis kopš 90.gadu sākuma. Viņš skaidroja, ka līdz ar milzīgajiem debitoru parādiem siltumapgādes uzņēmumiem trūkst finanšu resursu, ko maksāt LG par patērēto dabasgāzi. Asociācijas valdes loceklis atzina, ka siltmuzņēmumi apgrozāmo līdzekļu iegūšanai var ņemt kredītus bankās, bet tas savukārt vēl vairāk sadārdzinātu siltumenerģijas tarifu.

"Pagājušā gada parādi, kas ir milzīgi, dilst ļoti lēnām. Situācija ir nenormāli slikta un tāda rēķinu nomaksa, kā ir pašlaik, iepriekš bija 90.gadu sākumā," sacīja Akermanis.

Viņš stāstīja, ka klienti par patērēto siltumenerģij maksā līdz nākošā mēneša 20.datumam, tādēļ pašlaik nav pieejami dati kāda ir maksātspējas kvalitāte par novembrī patērēto siltumenerģiju, bet informēja, ka oktobra sākumā debitoru parādu summa Latvijas siltumzuņēmumiem veidoja 15 miljonus latu. "Situācija ar parādniekiem katrā pilsētā ir atšķirīga, bet kopējā situācija pa Latviju ir graujoša," viņš teica.

LSUA padomē ir 17 Latvijas siltumuzņēmumu pārstāvji. Padome nosaka LSUA darba stratēģiskos virzienus un prioritātes, darbības virzienus.

Svarīgākais