Premjers pieļauj iespēju tiesāties par "airBaltic" ieķīlātajām preču zīmēm

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pieļauj iespēju tiesāties par Latvijas aviokompānijas "airBaltic" ieķīlātajām preču zīmēm.

"Satiksmes ministrija (SM) jau ir vērsusies Patentu valdē, lai izvērtētu situāciju un savāktu nepieciešamo informāciju. Ja būs pamats, tad valsts kā akcionārs SM personā var vēsties Administratīvajā tiesā," trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" teica premjers.

Pēc Dombrovska teiktā, satiksmes ministrs Uldis Augulis ir "apņēmības pilns situāciju risināt un virzīties uz priekšu".

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka "airBaltic" prezidents Bertolts Fliks oficiāli ieķīlājis kompānijas preču zīmes. Atsaucoties uz "Lursoft" datubāzi, "pietiek.com" ziņoja, ka līdz šim Komercķīlu reģistrā bija reģistrēta gan "airBaltic" akcionāres "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS), gan personiski tās īpašnieka Flika dotas komercķīla (formāli - divas ķīla): par 18,27 miljoniem latu "Latvijas Krājbankā" un tās īpašniecē - Lietuvas "Snoras" bankā bija ieķīlātas gan visas Flika kapitāldaļas, gan arī visa BAS manta.

16.decembrī, vienā dienā ar pārmaiņu reģistrēšanu BAS īpašnieku vidū, mainījies arī Flika un BAS doto komercķīlas apmērs. Tas gandrīz dubultojies - nu gan Flika, gan BAS dotās komercķīlas apmērs pieaudzis no 18,27 līdz 31 miljonam latu. Turklāt paplašināts ieķīlātās mantas apraksts, īpaši norādot, ka "ieķīlāta komercķīlas devējam piederošā manta kā lietu kopība, ieskaitot ķermeniskās un bezķermeniskās lietas, gan visas mantas sastāvā esošas lietas, tostarp piederošās preču zīmes "airBaltic", "airBaltic.com", "airBalticTravel.com", "Baltic Taxi", "BalticHotels", "BalticMiles", gan arī lietas, kas pievienosies ieķīlātai mantai nākotnē".

Pašlaik vismaz formāli reģistrētas veselas divas komercķīlas par 31 miljonu latu katra: vienas devējs ir Fliks, otras - BAS. Jaunais BAS līdzīpašnieks - ārzonas uzņēmums - komercķīlu devēju vidū nav minēts.

Vēstīts arī, ka par "airBaltic" akcionāra BAS 50% īpašnieku kļuvusi Bahamu salās reģistrēta kompānija "Taurus Asset Managament Fund Limited". Līdz šim BAS pilnībā piederēja Flikam.

BAS pieder 47,2% Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akciju, bet lielākais aviokompānijas akcionārs ar 52,6% ir Latvijas valsts. BAS Komercreģistrā reģistrētas 2008.gada decembrī un uzņēmuma pamatkapitāls ir 19,307 miljoni latu.

Svarīgākais