Eksperti: neskatoties uz ražošanas cenu kritumu, olu cenas veikalos pieaug

Latvijā, neskatoties uz ražošanas cenu kritumu, olu cenas mazumtirdzniecībā pieaug, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) apkopotie dati.

No šā gada otrās puses Latvijā būtiski ir samazinājušās olu ražotājcenas no 56 santīmiem par 10 gabaliem līdz 42 santīmiem, liecina LTVC informācija. Savukārt olu mazumtirdzniecības cenas Rīgas veikalos šajā pašā laikā ir būtiski palielinājušās - no 92 santīmiem par 10 gabaliem līdz 99 santīmiem. Šā gada pirmajos deviņos mēnešos olu eksports ir būtiski pieaudzis no 9000 tonnu līdz 14 000 tonnu, bet olu produktu eksports gandrīz trīskāršojies no 500 tonnām līdz 1400 tonnām.

"Latvijas olu ražotāji iepriekšējos gados ir paveikuši milzīgu darbu un tagad spēj nodrošināt vietējo tirgu ar kvalitatīvām un cenu ziņā konkurētspējīgām vistu olām. Īpaši priecē ražotāju panākumi eksporta tirgos, bet neizpratni rada olu cenu pieaugums mazumtirdzniecībā. Ja ražotāji spēj piedāvāt produktu par zemu cenu, tad ceļā līdz Latvijas patērētajam cenas savu samazinājuma tendenci ne tikai ir pazaudējušas, bet pat mainījušas virzienu," uzskata LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

LTVC ir izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Kopš 2004.gada 1.maija LTVC ir uzdots vākt, apkopot un sniegt Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības politikas veidošanai - lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtību noteikšanai.