Konstatē netaisnīgus "Hipotēku bankas" hipotekāro kredītu līgumu noteikumus

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatējis netaisnīgus valstij piederošās "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" ("Hipotēku bankas") hipotekāro kredītu līgumu noteikumus, aģentūrai BNS pavēstīja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde.

Viņa informēja, ka PTAC ir pieņēmis patērētāju kolektīvo interešu lēmumu pret "Hipotēku banku" par nevienlīdzīgu un netaisnīgu līguma noteikumu iekļaušanu ar patērētājiem noslēgtajos hipotekāro kredītu līgumos, kurus turpmāk būs aizliegts piemērot.

Žunde pastāstīja, ka, izvērtējot starp "Hipotēku banku" un patērētājiem noslēgto hipotekāro kredītu līgumu noteikumus, PTAC konstatēja būtiskus patērētāju tiesības ierobežojošus līgumu noteikumus, kurus turpmāk, pamatojoties uz PTAC pieņemto lēmumu, "Hipotēku bankai" ir aizliegts piemērot ar patērētājiem noslēgtajos līgumos. Vienlaikus PTAC ir uzdevis bankai grozīt patērētājiem piedāvātos hipotekāro kredītu līgumu projektus.

"Ar lēmumu PTAC "Hipotēku bankai" ir uzdevis pārtraukt pildīt ar patērētājiem noslēgtajos līgumos vairāk nekā desmit netaisnīgu līguma noteikumu, piemēram, hipotekāro kredītu līgumu noteikumus, kas paredzēja bankas tiesības bez pamatota iemesla vienpusēji atkāpties no līguma, tiesības pieprasīt papildu ķīlu, ja reģistrētā ķīla nav pietiekama saistību pilnīgas izpildes nodrošināšanai, patērētāja atteikšanos no brīdinājuma saņemšanas, ja banka vēršas tiesā par nekustamā īpašuma labprātīgu pārdošanu izsolē tiesas ceļā, tiesības neizsniegt vai pārtraukt aizdevuma izsniegšanu atsevišķos līgumā norādītajos gadījumos un citus noteikumus," klāstīja Žunde.

Viņa arī atzina, ka PTAC jau 2009.gada 12.februārī bija pieņēmis patērētāju kolektīvo interešu lēmumu par nevienlīdzīgiem un netaisnīgiem līguma noteikumiem, ar kuru "Hipotēku bankai" aizliegts piemērot attiecībās ar patērētājiem līgumos iekļauto šķīrējtiesas klauzulu.

Pēc aktīvu apmēra "Hipotēku banka" septembra beigās bija astotā lielākā no 29 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Tās vienīgā īpašniece ir valsts. "Hipotēku bankas" emitētās ķīlu zīmes kotē "NASDAQ OMX Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

PTAC izskata patērētāju iesniegumus un sūdzības par patērētāju tiesību pārkāpumiem, sniedz juridisku palīdzību patērētājiem un var aizstāvēt tiesā viņu tiesības un ar likumu aizsargātās intereses u.c.

Svarīgākais