Nākamgad elektroenerģijas tarifi pieaugs vismaz par vismaz 7%

Latvijā elektroenerģijas gala tarifi, visticamāk, mainīsies nākamā gada 1.aprīlī un palielinājums, lai arī šobrīd to ir grūti noteikt, būs vismaz par 7%, šorīt intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētāja Valentīna Andrējeva.

Viņa piebilda, ka nākamā gada 1.janvārī gan palielināsies elektrības cenas, jo valdība nolēmusi dubultot pievienotās vērtības nodokli (PVN) elektrībai.

Viņasprāt, pašreizējās elektrības un gāzes cenas ir adekvātas ekonomiskajai situācijai. "Cenas šobrīd ir stabilizējušās un dažus mēnešus tās ir nemainīgas," teica Andrējeva.

Elektrības cenas, visticamāk, mainīsies aprīlī. Pēc SPRK vadītājas stāstītā, "Sadales tīkla" tarifus regulators plāno apstiprināt janvārī. "Ar 1.janvāri, vienīgais, kas mainīsies, ja Saeima nobalsos, būs izmaiņas nodokļos. Tas ietekmēs elektrības cenas, ko iespaidos PVN palielināšana," teica Andrējeva.

Regulatora vadītāja lēsa, ka "Sadales tīkla" tarifa palielināšana un PVN nodokļa izmaiņas, elektroenerģijas cenas palielinās par apmēram 7%. Viņa gan atzina, ka elektrības gala tarifu ietekmē arī citas izmaksas, tādēļ iespējamas elektrības cenu kāpums ir tikai aptuveni aplēšamas.

Jau vēstīts, ka Latvijas energoapgādes uzņēmuma "Latvenergo" meitasuzņēmuma, kas nodarbojas ar elektroenerģijas sadali, "Sadales tīkls" SPRK iesniedzis jaunu elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projektu, kurā prasīts tarifu palielināt par 12,5%. Kompānijā skaidro, ka tarifu izmaiņas ir saistītas ar tarifu aprēķināšanas metodikas izmaiņām, elektroenerģijas piegādes izmaksu izmaiņām. Tarifu palielināšana saistīta arī ar pārvades sistēmas operatora sniegtā tīkla pakalpojumu cenu izmaiņām un citiem faktoriem.

Izmaiņas "Sadales tīkla" tarifā ietekmē arī "Latvenergo" gala tarifu, taču ietekme elektroenerģijas cenu palielinājumu ir samērā minimāla.

"Sadales tīkls" ir elektroenerģijas sadales sistēmas operators, un tā vienīgais īpašnieks ir valstij piederošā energokompānija "Latvenergo". "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi - "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba" un "Liepājas enerģija".