Liepājas uzņēmējs Hartmanis laikus izpārdevis īpašumus

© Publicitātes foto

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzsāktajā kriminālprocesā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas viena miljona latu apjomā un 140 miljonu latu nelegālu apgrozīšanu un gūtās peļņas atmazgāšanu galvenais figurants, visticamāk, ir Liepājas uzņēmējs Artis Hartmanis.

VID pagaidām izmeklēšanas interesēs neatklāj iesaistīto personu vārdus, tomēr šobrīd nav šaubu par A. Hartmaņa saistību ar šo lietu. Shēma, kuru, iespējams, izmatojis uzņēmējs, nav bijusi sarežģīta. Latvijā legāli strādājošas A. Hartmanim pilnīgi vai daļēji piederošas firmas, kuru rīcībā bija resursi, lai veiktu naftas produktu pārkraušanu, transportēšanu un tirdzniecību, šos resursus par pašizmaksu izīrēja ārvalstu ofšora kompānijām. Tās savukārt šos pakalpojumus piedāvājušas jau par reālu tirgus cenu. Nopelnītā starpība tad arī veido nelegāli gūto peļņu, no kuras nav nomaksāti nodokļi. Nauda tālāk ceļojusi pa Eiropā izkaisītu uzņēmumu kontiem, līdz beidzot tikusi izņemta skaidrā naudā, par kuru vēlāk iegādātas ekskluzīvas preces, automašīnu Aston Martin, kuteri un, iespējams, pat privāto lidmašīnu ieskaitot.

VID Komunikāciju daļas galvenā speciāliste Ieva Dzilna Neatkarīgajai norādīja, ka vismaz pagaidām neviena persona neesot aizturēta un nevienam nav piemērots arī aizdomās turamās personas statuss. No citiem komentāriem viņa atturējās.

A. Hartmanis publiski noliedzis, ka būtu informēts par VID aktivitātēm, tomēr zināms, ka pēdējo mēnešu laikā viņš mērķtiecīgi atbrīvojies no saviem uzņēmumiem Latvijā, liecina LETA rīcībā esošā informācija. Tā, piemēram, uzņēmuma Baltic Bunkering Company A. Hartmanim piederošās 42,5% kapitāldaļas šodien jau ir sadalītas starp kādu Ivetu Boru un Panamā reģistrētu kompāniju. Divi citi uzņēmumi, kuros A. Hartmanim piederēja 100% kapitāldaļu, pārdoti Britu Virdžīnu salās un Honkongā reģistrētām firmām. Izskanējušas versijas, ka aiz šiem ofšoriem, iespējams, slēpjas pats A. Hartmanis. Vēl kāda uzņēmuma daļas biznesmenis pārdevis Latvijā reāli strādājošām firmām, tāpat viņš atbrīvojies no nekustamajiem īpašumiem, piemēram, pārdevis dzīvokli Rīgā, Alberta ielā. Turklāt A. Hartmanis vismaz piecus īpašumus atdāvinājis kādam Ojāram Hartmanim, kurš, pēc ticamiem avotiem, ir uzņēmēja tēvs.

Savulaik A. Hartmanis nav aizmirsis pabalstīt arī politiķus. 2002. gadā viņš un viņa sieva katrs ziedojuši vismaz 20 000 latu Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai (LSDSP). Tās priekšsēdētājs Jānis Dinevičs Neatkarīgajai sacīja, ka nepazīstot personu ar šādu vārdu. Viņš grāmatvedei esot uzdevis pārbaudīt informāciju par iespējamiem no A. Hartmaņa saņemtiem ziedojumiem. Diemžēl uz pārbaudes rezultātiem būšot jāpagaida, jo grāmatvede esot saslimusi. Jautāts, vai partija būtu gatava atmaksāt saņemto ziedojumu, gadījumā, ja tiktu pierādīta A. Hartmaņa vaina, LSDSP priekšsēdētājs norādīja, ka šādus jautājumus viņš nelemj vienpersoniski, tas būšot valdes kompetencē. "Turklāt, kur gan mēs šobrīd dabūtu tādu naudas summu? Tas ir praktiski neiespējami," piemetināja J. Dinevičs.

Svarīgākais