Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Veidos ekspertu grupu, lai vērtētu jaunās depozīta sistēmas operatora izveidi

© Publicitātes foto

“Maxima Latvija” uzsākusi ekspertu darba grupas izveidi, lai izvērtētu iespēju veidot nākotnē ieviešamās iepakojuma depozīta sistēmas operatoru, ņemot vērā izšķirošo lomu, kas šobrīd sistēmas veiksmīgai darbībai tiek piešķirta iepakojuma pārdevējiem.

Saskaņā ar Iepakojuma likuma grozījumos paredzēto ietvaru, “Maxima Latvija” ir īpašā situācijā, jo kvalificējas gan kā nozīmīgs “depozīta iepakotājs”, gan kā “depozīta iepakojuma pārdevējs”. Pie tam, “Maxima Latvija” būtiska priekšrocība ir lielākais tirdzniecības tīkls Latvijā ar gandrīz 170 veikaliem, kas nākotnē varētu kalpot kā iedzīvotājiem ērtas depozīta iepakojuma nodošanas vietas.

“”Maxima” atbalsta maksimāli godīgas, iedzīvotājiem izdevīgas un caurskatāmas depozītasistēmas izveidi un darbību. Pašlaik, no tirgotāju izstrādātājiem 9 principiem likumā ir ietverti 8, taču nav iekļauts pircējiem nozīmīgākais - paritātes princips, kas paredz vienlīdzīgu iesaistīto pušu pārstāvniecību depozītsitēmas operatorā, aizsargājot pircēju intereses. Tieši pircēji būs tie, uz kuru pleciem gulsies jaunās sistēmas finansēšana, tādēļ arī operatora darbībai jābūt maksimāli izdevīgai un caurskatāmai. Mums ir nepieciešamie resursi, lai veidotu sistēmas operatoru un mēs esam atvērti sadarbībai ar citiem tirgus dalībniekiem un tuvāko mēnešu laikā meklēsim, kas būs labākais depozīta sistēmas darbības modelis. Šobrīd esam izvērtēšanas procesa sākumā un daudz kas atkarīgs arī no Ministru kabineta noteikumiem, kas tiks izstrādāti līdz nākamā gada 30. jūnijam un detalizēti noteiks, kā depozīta sistēmai ir jāstrādā,” stāsta Jānis Vanags, “Maxima Latvija” valdes loceklis.


“Maxima Latvija” ekspertu grupa turpmāk strādās, lai identificētu iespējamos sadarbības partnerus, citus potenciālos depozīta sistēmas operatora dalībniekus, izvērtētu operatora darbības tehniskos un ekonomiskos aspektus, kā arī īpaši sekos līdzi, lai sistēmas ieviešanā tiktu ievērota pilnīga caurskatāmība un novērsti iespējamie riski.“Maxima Latvija” ekspertu grupu vadīs valdes loceklis Jānis Vanags un tā ietvers gan uzņēmuma ekonomistus, gan juristus un analītiķus. Tāpat ekspertu grupa pieaicinās ārējos nozares lietpratējus, vadības konsultantus, politikas atklātības un labas pārvaldības ekspertus, kā arī atvērti sadarbosies ar citām ieinteresētajām pusēm.

Saskaņā ar nesen pieņemtajiem Grozījumiem Iepakojuma likumā, depozīta sistēmu paredzēts ieviest no 2022. gada 1. februāra, bet potenciālajiem depozīta sistēmas operatoriem savas ieceres jāpiesaka līdz nākamā gada 30. septembrim.