Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Valentīna Astapenko jau 15 gadus vāra ziepes

AR PAMATĪGU PIEREDZI. Valentīna ziepju gatavošanu salīdzina ar kūkas cepšanu. Ir zināmas konkrētas sastāvdaļas, to daudzums, un tad tas viss jāsajauc kopā © Vladislavs Proškins/F64

Valentīna Astapenko vāra ziepes. Burtiskā nozīmē. Šis process kļuvis par viņas darbu un vienlaikus aicinājumu jau 15 gadus.

Pozitīvas pārmaiņas

Ilgus gadus Valentīna par savu darbības jomu bija izvēlējusies tirdzniecību, piemēram, ir gan gūta pieredze kasieres darbā, gan arī strādāts par pārdevēju. Taču ierasto kārtību mainīja kāds draudzenes zvans. «Man draudzene pateica, ka Stenderā ir brīva vakance ziepju cehā. Tā kā jau kādu laiku vēlējos pamēģināt ko jaunu, ārpus ierastās tirdzniecības vides, nolēmu, ka ir vērts aiziet un apskatīties, kāds darbs tiek piedāvāts.» Redzētais raisīja interesi. «Sākotnēji man tomēr bija bažas, vai izdarīju pareizo izvēli, mainot darba vietu, jo šķita, ka darbs ziepju cehā būs ļoti monotons un vienveidīgs. Taču mani pieņēmumi bija nepareizi, jo darbs un darba pienākumi ir ļoti daudzveidīgi (no ziepju receptes saņemšanas līdz safasētam produktam, ko vest uz noliktavu, lai pēc tam produkcija tiktu izplatīta veikalos, turklāt ziepju cehā tiek pildītas dušas želejas, skrubji, saiņotas dāvanas). Man vispozitīvākās emocijas rada pēc ziepju vārīšanas nākamajā dienā ieraudzīt gala rezultātu,» secina Valentīna.

Speciālistus izaudzina uzņēmums

Šo gadu laikā viņa ir ieņēmusi dažādus amatus (māceklis, meistars, maiņas vecākais), taču tie visi bija saistīti ar ziepju gatavošanu. «Ziepju vārīšanas tehnikas pamatprincipus apguvu pakāpeniski, jo to nemaz dažās dienās nevar izprast un iemācīties. Pirmās darba dienas, protams, man pagāja ļoti trauksmaini - viss jauns un nesaprotams. Taču viss nezināmais ir apgūstams. Saprotams, uzreiz nesāku vārīt ziepes, bet raudzījos, kā to dara citi. Iepazinos ar ziepju konsistenci, darīju dažādus papilddarbus, kas arī ir ziepju vārīšanas procesa neatņemama sastāvdaļa, piemēram, trauku mazgāšana,» atceras Valentīna. Un tā soli pa solim viņa ir izaugusi līdz vecākajam meistaram ziepju cehā. Šādus speciālistus - ziepju meistarus - izaudzina pats uzņēmums, jo nevienā skolā neko tādu nevar apgūt. Viņa pilda arī maiņas vecākā pienākumus, un tas nozīmē plānot un organizēt citu darbu, nosakot, kas kuram konkrētajā dienā būs jādara.

Valentīna ziepju gatavošanu salīdzina ar kūkas cepšanu. Ir zināmas konkrētas sastāvdaļas, to daudzumus, un tad tas viss jāsajauc kopā. «Pirms daudziem gadiem visas izejvielas bija mililitros, tāpēc sanāca daudz strādāt ar pipetēm, ar kuru palīdzību konkrētajai porcijai pievienojām vajadzīgos mililitrus. Tagad visas nepieciešamās izejvielas tiek noteiktas gramos, kas atvieglo darbu.»

Zināšanas nodod jaunajiem

Stenderā ziepju vārīšanas procesā ir iesaistīti pieci cilvēki, ieskaitot Valentīnu. Un lielākoties darbs tiek paveikts ar rokām. «Jā, ir daudz roku darba - jāstrādā ar mikseri, jāmazgā trauki un tamlīdzīgi. Darbs prasa fizisku piepūli, bet, ieraugot gala rezultātu, tu saproti, ka visi pūliņi bija tā vērti,» uzsver Valentīna.

Viņa ir gandarīta, ka savas zināšanas var nodot tālāk mācekļiem. «Ziepju gatavošanas principus vēlas izzināt gan jauni cilvēki, gan personas brieduma gados. Un, ja vien ir vēlme mācīties, visu vajadzīgo var apgūt jebkurā vecumā. Tiesa, no pieredzes secinu, ka jaunieši visu jauno apgūst ātrāk, jo viņi uzdrīkstas, nebaidās, mācās darot. Cilvēkiem brieduma gados nereti ir bail - bail kļūdīties, bail eksperimentēt.»

Rosīgais pirmssvētku laiks

Pašlaik darbs noslēdzies pie pavisam jaunas produktu līnijas izstrādes - ir izgatavotas ziepes, putojošās vannas bumbas, želejziepes, kur dominējošā sastāvdaļa ir ķirbis. Valentīna skaidro, ka daudzas izejvielas tiek iegūtas tepat Latvijā, piemēram, medus, dzērvenes, liepziedi, kumelītes. Arī ķirbis.

Valentīna stāsta, ka pirms Ziemassvētkiem un Jaungada svinībām darba apjomi jūtami pieaug, jo nav noslēpums, ka šajos svētkos uzņēmuma Stenders produkcija ir populārāko dāvanu klāstā. Bet neliels atelpas brīdis parasti ir janvāris, februāris, kad darba apjomi pēc rosīgā svētku laika nedaudz piebremzējas. Protams, arī brīvdienas tiek izmantotas lietderīgi, lai nedaudz atpūstos no darba dienām. Valentīnu aizrauj ūdeņi - pat ziemā viņa nevairās no peldes dīķī. «Pēc pasēdēšanas pirtī pelde dīķī ir tieši laikā. Labprāt izbaudu arī akvaparka piedāvātās iespējas. Ūdens prieki - tā ir mana atpūta,» uzsver ziepju meistare.