Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijā sarūk jauniešu bezdarbnieku skaits

© depositphotos.com

Šobrīd ap 3300 jauniešu vecumā līdz 24 gadiem ir reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā bezdarbnieki. Vecumā no 25 līdz 29 gadiem viņu skaits ir krietni lielāks – ap 6000 gados jaunu cilvēku ir bez darba. Gada laikā abās vecuma grupās reģistrēto bezdarbnieku pulks ir nedaudz sarucis – par apmēram 1000 personām.

Lai palīdzētu šai mērķgrupai atgriezties apritē, NVA kopš 2014. gada īsteno projektu Jauniešu garantijas. Šobrīd iespējams pieteikties vairākās projekta aktivitātēs.

Piemēram, ir iespēja bezdarbniekiem vecumā no 15 līdz 29 gadiem pieteikties svešvalodu un datorzinību apmācībām, turklāt apmācību laikā tiek nodrošināta stipendija pieci eiro par vienu apmācību dienu. Tāpat jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem vēl var iesaistīties pasākumā Darbnīcas jauniešiem, kas sniedz teorētiskas un praktiskas zināšanas par trim dažādām profesionālās izglītības programmām, lai jaunietis varētu izvēlēties tieši viņam piemērotu turpmākās izglītības un profesionālās darbības jomu. Arī par iesaisti šajā pasākumā tiek maksāta stipendija - pieci eiro dienā.

Lai piedalītos Jauniešu garantiju aktivitātēs, jaunietim bezdarbniekam jābūt reģistrētam kādā no NVA filiālēm, jāapmeklē projekta karjeras konsultants un jāizsaka vēlme iesaistīties kādā no minētajiem pasākumiem.

Jauniešu garantiju īstenošana tika uzsākta 2014. gadā, lai sekmētu jauniešu iekļaušanos mūsdienu darba tirgū, piedāvājot gan darba tirgus vajadzībām atbilstošu prasmju un iemaņu attīstīšanas iespējas, gan darba pieredzes iegūšanas iespējas pie darba devējiem. Šo četru gadu laikā ar projekta atbalstu pastāvīgā darbā ir iekārtojušies 39 267 NVA reģistrētie bezdarbnieki vecumā līdz 29 gadiem, bet kopumā dažādos pasākumos iesaistīti 70 948 jaunieši, turklāt daudzi no viņiem izmantojuši iespēju piedalīties vairākos pasākumos.

Līdz šim neformālās izglītības programmu apguvē lielu jauniešu atsaucību guvušas svešvalodu un datorzinību apmācības, bet lauku reģionos pieprasīta bija iespēja iegūt traktortehnikas vadītāja kvalifikāciju. Iesaistoties

profesionālajā apmācībā, visbiežāk jaunieši apguva tādas darba tirgū pieprasītas profesijas kā metinātājs, lietvedis, projekta vadītājs, mazā biznesa organizators, datorsistēmu tehniķis un klientu apkalpotājs.

Jaunieši bezdarbnieki guvuši darba pieredzi, strādājot pie darba devējiem pasākumos Subsidētā darba vieta jauniešiem bezdarbniekiem (pasākumi noteiktām personu grupām), Pirmā darba pieredze jaunietim un Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība nevalstiskajā sektorā. Pēdējos divos pasākumos var iesaistīties arī patlaban.