Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijas miljonāri arī nodokļos maksā miljonus

© AFP/ SCANPIX

Latvijas bagātākie cilvēki un lielāko dividenžu saņēmēji ne tikai savās kabatās ieskaita miljonos mērāmas summas, bet arī samaksā valstij nodokļu veidā vairākus simtus tūkstošus un pat miljonus eiro. Atklāti runāt par saviem samaksātajiem nodokļiem gatavs ir tikai retais miljonārs, tomēr ir dati, pēc kuriem var aprēķināt summas, ko Latvijas turīgākie samaksājuši valsts budžetam.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegto informāciju, 2017.gada desmit mēnešos desmit lielākie nodokļu maksātāji privātpersonas kopā nodokļos samaksājušas 6,58 miljonus eiro. Netiek gan atklāts, kas ir šīs personas, tomēr ir dati, pēc kuriem var nojaust, kas ir šie maksātāji.

Ir skaidrs, ka 10% kapitāla pieauguma nodoklis jāmaksā tiem, kas saņem dividendes. Lielākās dividendes šogad no sev piederoša uzņēmuma Transact Pro 10,99 miljonu eiro apmērā saņēma Marks Moskvins, tātad nodokļos samaksāja vismaz 1,09 miljonus eiro. Nodokļus vismaz pusmiljona eiro apmērā pērn samaksājusi SIA Belam Rīga līdzīpašniece Ludmila Kaca.

Visiem desmit Latvijas bagātākajiem cilvēkiem tika jautāts, cik viņi šogad un cik pērn samaksājuši nodokļos. Atklāti stāstīt par samaksātajiem nodokļiem ir gatavi tikai abi Latvijas bagātākie cilvēki un AB.LV bankas īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, kā arī Mārcis Martinsons, kura nozīmīgākais uzņēmums ir simtprocentīgi piederošais SIA MM investīcijas, kā arī kuram pieder pa 50% SIA BE Projekts un SIA Profs Real Estate.

2016. gadā Oļegs Fiļs no saviem ienākumiem nodokļos ir samaksājis aptuveni 470 tūkstošus eiro, informē AB.LV banka sabiedrisko attiecību vadītājs Ilmārs Jargans. Ernests Bernis samaksājis vairāk nekā 630 tūkstošus eiro. Vienlaikus ar samaksātajiem nodokļiem gan Oļegs Fiļs, gan Ernests Bernis regulāri personiski ziedo lielas summas labdarībai. 2016. gadā Ernests Bernis personiski ir ziedojis 50 tūkstošus eiro. Regulāri lielas summas labdarībai ziedo arī Oļegam Fiļam un Ernestam Bernim piederošie uzņēmumi.

Mārcis Martinsons pērn un šogad deviņos mēnešos iedzīvotāju ienākuma nodoklī samaksājis 1,03 miljonus eiro.

Bijušā politiķa Ainara Šlesera dēls Edvards Šlesers nodokļos pērn samaksājis ne mazāk kā 160 tūkstošus eiro, kas atbilst kapitāla ienākuma nodokļa apmēram no 1,6 miljonu eiro lielajām dividendēm.