Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Ideju kauss" rosina sākt rīkoties

ATSTAROJOŠO izstrādājumu ražošana nav pamesta novārtā, bet attīstīta citā pakāpē – ZIB* pierāda, ka interesants dizains var būt arī ļoti praktiskām lietām, piemēram, atstarojošām vestēm, cimdiem, šallēm un cepurēm, kas nēsātāju padara pamanāmu arī vistumšākajā laikā © Publicitātes foto

Bieži nākas dzirdēt: man ir ideja, ka vajadzētu darīt to un to, varētu labi nopelnīt, bet man nav ne mazākās nojausmas, ar ko sākt! Neko nesaprotu no ekonomikas, no biznesa vides, nav naudas uzņēmējdarbības uzsākšanai un tamlīdzīgi. Taču tas nav iemesls, lai neko nedarītu un turpinātu nēsāt ideju kabatā.

Jau devīto gadu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) organizē ideju konkursu Ideju kauss, kura ietvaros labākās idejas saņem ne tikai LIAA finansiālu atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai, bet arī vērtīgus padomus un apmācību gan tirgu meklēšanā, gan biznesa partneru piesaistē, gan mārketinga smalkumos un produktu virzīšanai vietējā un eksporta tirgos.

Idejas mainās un aug

Viena no konkursa Ideju kauss dalībniecēm ir Inga Priedīte, kura šobrīd vada jau plaši pazīstamo dizaina apģērbu zīmolu ZIB. «Vēl mācoties Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļā, radās ideja par atstarojošu adījumu izgatavošanu. Par ideju konkursu Ideju kauss zināju jau 2010. gadā, bet nesaņēmos tam pieteikties, taču gadu vēlāk tomēr to paveicu. Arī citiem iesaku negaidīt, bet sākt rīkoties. Varbūt nevajag uzreiz cerēt uz miljoniem un milzīgiem eksporta tirgiem. Arī vietējais tirgus ir gana nozīmīgs - vienkārši vajag sākt darīt. Ir svarīgi saprast, ka idejas un rezultāts var atšķirties - sākumā attīsti vienu domu, bet vēlāk jau parādās kaut kas cits, ko vērts realizēt. Arī manā gadījumā tā notika - sākotnēji plānojām atstarojošu adītu un auduma apģērbu izgatavošanu, bet šobrīd pamatā esam apdrukātu apģērbu zīmols ZIB*, kura sortimentā ir arī peldkostīmi un apakšveļa. Ideju kauss ir labs palīgs, lai ieraudzītu iespējas un prastu tās izmantot.» 2011. gada Ideju kausā Ingas ideja guva žūrijas atsaucību - iegūta 3. vieta un piešķirti 1000 eiro darbības uzsākšanai, kā arī iespēja saņemt ļoti vērtīgu apmācību kursu no zinošiem speciālistiem, kas palīdzējuši attīstīt uzņēmumu un izvest to eksporta tirgos.

Vērienīgs projekts meklē finansējumu

Oskara Putniņa Ideju kausam pieteiktā ideja ir projekts Mablet - faktiski tas ir planšetdators, kuru bez maksas varētu dalīt visiem, kam nepieciešama šāda ierīce. Noslēpums faktā, ka 15% no ekrāna ir paredzēti reklāmai - tātad par datoru faktiski samaksā reklāmdevējs. Ideju kausa konkursā projekts Mablet guvis atbalstu, diemžēl ražošanas uzsākšanai nepieciešami apmēram 5 miljoni eiro. Oskars Putniņš informē: «Projekts Mablet ir prezentēts vairākos starptautiskos semināros, konferencēs, IT nozares kongresos un citos pasākumus, kuros atzinīgi novērtēts. Taču jāatzīst, ka nepieciešamas vērienīgas investīcijas ražošanas organizēšanai - uzņēmumam bez iepriekšējas ražošanas pieredzes šādu finansējumu grūti atrast, tāpēc šobrīd projekts ir iepauzēts.» IT speciālists uzskata, ka jebkurā gadījumā dalība Ideju kausā ir devusi labu pieredzi, tostarp iespēju paskatīties uz ideju no malas, saņemt ekspertu vērtējumu un zināšanas, kas noder nākotnei.

***

UZZIŅAI

LIAA biznesa ideju konkursā Ideju kauss iespējams piedalīties, aizpildot vienkāršu veidlapu, kas pieejama konkursa tīmekļa vietnē idejukauss.lv. Ja tomēr nepieciešams eksperta viedoklis un konsultācija, lai to aizpildītu, LIAA reģionālie biznesa inkubatoru eksperti ir gatavi palīdzēt. Pieteikšanās konkursam tiek pagarināta līdz 17. septembra pusnaktij.