Vasarā reģistrētas 2713 jaunas uzņēmējsabiedrības

Septembra pirmajās dienās Uzņēmumu reģistrā reģistrētas 160 jaunas uzņēmējsabiedrības, kas ir otrs lielākais reģistrēto subjektu skaits Uzņēmumu reģistrā pēdējo četru gadu laikā septembra mēnesī.

Salīdzinot ar pērnā gada pirmajām septembra dienām, šogad septembra sākumā reģistrēto subjektu skaits pieaudzis par 19,4%. Septembra pirmajās dienās reģistrētas 101 SIA, 22 biedrības un 27 individuālie komersanti.

Uzņēmumu reģistra valsts notāri novērojuši, ka tiek dibinātas tirdzniecības un kravu pārvadājumu firmas, zemnieku saimniecības. Apliecinot parakstus jaunajiem uzņēmējiem, valsts notāre Iveta Vāgnere ir pārsteigta, ka tiek dibinātas arī būvniecības un apsardzes firmas, katrs otrais sāk kafejnīcu biznesu. Parādās arī uzņēmumi, kam svarīgi ir alternatīvās enerģijas veidi.

Savukārt reģionos visaktīvākie bijuši uzņēmēji, kas dibinājuši zemnieku saimniecības. Šovasar Uzņēmumu reģistra reģionālajās nodaļās reģistrētas 76 zemnieku saimniecības. Salīdzinājumam: pērn vasarā dibinātas tikai septiņas zemnieku saimniecības. Latvijas reģionos tiek atvērtas arī frizētavas un lietoto apģērbu veikali.

Krīzes laikā gan ir daudz tādu uzņēmēju, kas vēl nevēlas atklāt sava uzņēmuma nodarbošanos. Uzņēmēji cenšas nestāstīt, ar ko nodarbosies, ja vēl nav sākuši savu darbību. Kā stāsta Uzņēmumu reģistra Saldus reģionālās nodaļas vadītāja un valsts notāre Baiba Andersone: "Pārsvarā cilvēki nerunā par to, ar ko nodarbosies jaundibinātais uzņēmums, jo māņticība krīzes laikā ir pastiprinājusies."

Kopumā vasarā no jūnija līdz augustam reģistrētas 2713 jaunas uzņēmējsabiedrības. Pēc darbības formām joprojām populārākās ir SIA un individuālie komersanti.