Vecāki aiziet zagt, pametot bērnus

Kad atbrauca ātrā palīdzība un pašvaldības policija, bērniņi sēdēja vieni paši trolejbusa pieturā. Vienam tikai astoņi mēneši, otram nepilni divi gadiņi.

Vecāki bērnus bija atstājuši, jo tobrīd, vēlā vakara stundā, viņiem bija svarīgākas lietas darāmas. Vecākus atrada jau Valsts policija un arī tikai tāpēc, ka viņi bija aizturēti zagšanas brīdī.

"Kopš es strādāju pašvaldības policijā, neatminos tādu gadījumu, kad vecāki pamet bērnus uz ielas, tik mazus, un paši dodas veikt zādzību," Neatkarīgajai saka Rīgas pašvaldības policijas speciāliste Inese Tīmane. Tomēr vecāku pamestu un novārtā atstātu bērnu netrūkst, pēdējā laikā īpaši daudz ir gadījumu, kad vecāki tiek atrasti piedzērušies kopā ar pavisam maziem bērniem uz ielas vai pat atslēgušies no pārmērīgas dzeršanas.

Divi mazie bērniņi tika atrasti Rīgā, Latgales priekšpilsētā, trolejbusa pieturā. Par viņiem pašvaldības policijai bija paziņojis vīrietis, kuru mazuļu vecāki bija lūguši uz laiku bērnus pieskatīt, kamēr viņi aizbrauc uz Centrāltirgu pēc mantām. Vīrietis kādu laiku arī ar mazajiem uz ielas sēdējis, taču vairākas stundas viņš gaidīt nevarēja un pulksten vienpadsmitos vakarā sauca palīdzību. Viņš arī norādīja policistiem, ka pazīst bērnu vecākus un zina, kā viņus sauc. Ātrās palīdzības ārsti novērtēja bērnu veselības stāvokli, bērni bija nedaudz nosaluši, bet kopumā veselības stāvoklis – apmierinošs ar vienu izņēmumu – mazajiem bija kašķis, kas izplatījies jau pa visu ķermeni.

Pašvaldības policijā apliecināja, ka tajā pašā vakarā valsts policija aizturējusi mazuļu mammu – 1976. gadā dzimušo Olgu – un, iespējams, tēvu (viņš varētu būt arī bērnu patēvs). Viņi bija pieķerti zogam pilsētas centrā. Bērni pašlaik ir ievietoti bērnu aprūpes centrā.

Savukārt neilgi pēc šā gadījuma pašvaldības policijas Latgales priekšpilsētas dežūrdaļā dienas vidū saņemts izsaukums par mazu bērnu, kurš atstāts bez uzraudzības. Nama pagalmā Maskavas ielā policijas darbinieki sastapa vīrieti, kas manāmā alkohola reibumā gulēja uz soliņa, turpat bērnu ratiņos atradās aptuveni gadu vecs bērns. Bērna vecmāmiņa bija lūgusi savu draugu izvest pastaigā savu mazmeitu, taču vīrietis lietoja alkoholu un iemiga pagalmā uz soliņa.

Arī Rīgā un arī Latgales priekšpilsētā trolejbusā šonedēļ aizturēta sieviete reibumā ar mazgadīgu bērnu. Par viņu ziņoja kāds vīrietis, kas atradās Katoļu ielas pieturā. Sieviete bija redzamā reibumā un uzvedās neadekvāti. Mazais – aptuveni gadu vecais bērns – bija apātisks un miegains. Bērniņš ievietots slimnīcā.

Svarīgākais