22 gadu laikā Lattelecom valstij sniedzis 1,9 miljardus eiro

© Scanpix

Latvijas vadošais elektronisko pakalpojumu sniedzējs SIA Lattelecom kopš 1994. gada nodokļos valstij samaksājis teju miljardu jeb 912,7 miljonus eiro, un vēl 285,1 miljons eiro Valsts kasei pārskaitīts dividenžu veidā.

Savukārt kapitālieguldījumi valsts infrastruktūrā šinī laikā sasnieguši 746,6 miljonus, kopumā Latvijas valsts ekonomikā un labklājībā ieguldot 1,9 miljardus eiro.

Lattelecom akciju vairākums (51%) pieder valstij Privatizācijas aģentūras personā, bet 49% Dānijā reģistrētajam TeliaSonera meitasuzņēmumam Tilts Communications. Dividendēs par 2015. gadu Lattelecom kopumā izmaksājis 30,5 miljonus eiro. Valsts budžetā uzņēmums vakar ieskaitījis 15,6 miljonus eiro, tādējādi kopš dibināšanas Latvijas valsts dividendēs saņēmusi 285,1 miljonu eiro. Savukārt otram akcionāram – skandināvu telekomunikāciju koncernam TeliaSonera – dividendēs izmaksāti 272,7 miljoni eiro, tostarp 14,9 miljoni eiro par 2015. gadu.

Mazumtirdzniecības segmenta attīstībā Lattelecom šogad plāno investēt aptuveni trešdaļu miljona eiro. Uzņēmums jau ir izveidojis internetveikalu lattelecomveikals.lv, atvēris lielāko Lattelecom tehnikas tirdzniecības veikalu tirdzniecības parkā Alfa un uzsācis Apple produkcijas tirdzniecību. «Lattelecom kā lielākajam televīzijas un interneta pakalpojumu sniedzējam loģisks attīstības solis ir televizoru un datoru tirdzniecība, kas ir būtiskākās preču grupas veikalos. Iespēja iegādāties tehniku bez līgumprocentiem un pirmās iemaksas ir ļāvusi iegūt klientu uzmanību un iekarot uzticību,» skaidroja Lattelecom komercdirektors Gusts Muzikants.

2015. gadā Lattelecom grupa apgrozīja 191 miljonu eiro, bet nopelnīja 32 miljonus eiro. Aptuveni 49 miljonus eiro uzņēmums samaksājis nodokļos, 30 miljonu ir investēti attīstībā un pakalpojumu uzlabošanā, savukārt 15 miljonu eiro – ieskaitīti Valsts kasē kā dividendes par 2014. gadu.

VIEDOKLIS

Juris Gulbis, Lattelecom valdes priekšsēdētājs:

– Pērn vien valsts attīstībā investīcijās un nodokļos Lattelecom samaksājis 94 miljonus eiro, sniedzot nozīmīgu ieguldīju Latvijas ekonomikā un labklājībā. Šogad turpināsim attīstīt TV saturu, pilnveidot jau pieejamos pakalpojumus, strādāsim pie inovatīvu risinājumu un datu pārraides eksporta attīstības.



Svarīgākais