24% Latvijas iedzīvotāju domā, ka pensijas vecumā varēs bieži ceļot

Katrs ceturtais jeb 24% Latvijas iedzīvotāju domā, ka pensijas vecumā neko sev neatteiks un bieži ceļos.

Tā liecina "SEB bankas" veiktā aptauja.

Savukārt 21% saka, ka pensijā beidzot varēs kārtīgi atpūsties, bet vēl 16% aptaujā norādījuši, ka noteikti turpinās strādāt, jo nav pārliecināti, ka varēs izdzīvot tikai ar valsts nodrošināto pensiju.

Aptaujas dati rāda, ka katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs jeb 11% aptaujāto uzskata, ka pensijas vecumā maz ko varēs atļauties, 7% domā, ka dzīvos kopā ar bērniem, bet 2% paredz, ka vecumdienās paliks vieni paši.

"SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis norāda, ka, ņemot vērā situāciju valstī - esošo valsts nodrošināto pensijas līmeni un izmaiņas likumdošanā -, aptaujas rezultāti ir pozitīvāki, nekā gaidīts, jo pētījuma dalībnieki, domājot par cienījamā vecuma sasniegšanu, saglabā optimismu.

Viņaprāt, aptaujas rezultāti norāda uz to, ka pašlaik strādājošie un darbspējīgā vecumā esošie cilvēki patstāvīgi rūpēsies par savu labklājību.

"Iespējams, ka satricinājumi ekonomikā ir devuši arī pozitīvu stimulu nepaļauties tikai uz valsts garantēto pensiju, bet arī pašam rūpēties par sevi, jo 41% aptaujāto apgalvo, ka pārticīgu dzīvi pensijas vecumā viņiem nodrošinās pašu veiktie uzkrājumi," saka bankas eksperts.

Aptauja norisinājās 2009.gada novembrī, un tajā piedalījās vairāk nekā 3200 respondenti.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.