Atkal atliek subsīdiju jautājuma sakārtošanu elektroenerģijas jomā

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts nav saņēmis jēgpilnus argumentus, kāpēc jāatliek skatīt jautājumu par subsīdiju jautājuma sakārtošanu elektroenerģijas jomā.

Viņš norāda, ka šī nav pirmā reize, kad no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK puses tiek bremzētas iniciatīvas, kuras skar subsīdijas saņemošās industrijas intereses.

Šodien Koalīcijas sadarbības padomes sēdē nolemts atlikt ziņojuma "Komplekss risinājums elektroenerģijas tirgus problemātikai" skatīšanu valdībā. Īstenojot konkrētos pasākumus, būtu iespējams lemt par elektroenerģijas tirgus liberalizāciju.

"Šī nav pirmā reize, kad, tostarp no nacionālās apvienības puses, tiek bremzētas iniciatīvas, kuras skar subsīdijas saņemošās industrijas intereses. Šodien arī koalīcijas padomē nedzirdēju jēgpilnus argumentus, kāpēc jautājums būtu jāatliek," norādīja Pavļuts.

Vienīgais, kas izskanējis, ka šis jautājums skar attiecīgās industrijas intereses. Ministrs vēlētos uzzināt, kas jāsaprot ar attiecīgo industriju, jo Latvijā ir industrija, kas maksā par elektroenerģijas izmantošanu, rada darba vietas, maksā nodokļus un nodrošina otras industrijas - elektroenerģijas ražotāju - ienākumus.

Ministrs ir neizpratnē, kāpēc šis jautājums ir jāatliek, un vēlas uzzināt, kas liedza iepriekšējā pusotra gada laikā, kad šī lieta tika skatīta, iesniegt alternatīvus priekšlikumus. Viņš norādīja, ka ar siltuma ražotājiem ir panākta izpratne, taču Pavļutam nebija ilūziju, ka Latvijas alternatīvās enerģijas federāciju (LAEF) neapmierina pašreizējā jautājuma virzība.

Kā ziņots, jautājuma izskatīšana uz nedēļu atlikta pēc nacionālās apvienības ierosinājuma.

EM izstrādājusi kompleksus risinājumus, tostarp OIK pieauguma apturēšana, subsidētās elektroenerģijas nodokļa ieviešana, Elektroenerģijas lietotāju atbalsta fonda izveide un sociālā atbalsta nodrošināšana trūcīgajiem elektroenerģijas izmaksu segšanai.

Ekonomikas ministrija (EM) piedāvā pseidorisinājumus elektroenerģijas tirgū pastāvošajām problēmām, teikts Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas (LAEF) vēstulē Ministru kabinetam.

LAEF uzsver, ka EM iesniegtajā ziņojumā "Komplekss risinājums elektroenerģijas tirgus problemātikai" trūkst ekonomiskās ietekmes izvērtējuma.

Piemēram, neesot pietiekami izvērtēta plānotā subsidētās elektroenerģijas nodokļa ietekme. Šī nodokļa ieviešanas rezultātā maksātnespējas situācijā varētu nonākt līdz 300 atjaunojamās enerģijas ražotāju, īpaši biomasas un biogāzes jomā. Tādējādi varētu tikt apdraudētas līdz 2500 darbavietām.