VID auditoriem turpmāk būs tiesības nēsāt dienesta ieroci [papildināta]

Ne tikai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) spēka struktūru - Finanšu policijas, muitas un Muitas kriminālpārvaldes - ierēdņiem un amatpersonām, bet arī Ieņēmumu dienesta auditoriem un tematisko pārbaužu veicējiem būs tiesības nēsāt dienesta ieroci.

Iepriekš, komentējot informāciju par izmaiņām likumā par VID, Ieņēmumu dienests sniedza informāciju, ka turpmāk VID auditoriem un tematisko pārbaužu veicējiem būs šādas tiesības, taču pēc informācijas pārbaudes VID informāciju precizēja, norādot, ka arī pirms 1.decembra Saeimas pieņemtajiem grozījumiem šādas tiesības auditoriem un tematisko pārbaužu veicējiem ir bijušas.

VID Komunikācijas nodaļā aģentūru LETA informēja, ka no ap 4000 VID strādājošo 75 amatpersonām ir dienesta ieroča nēsāšanas atļauja un ieroci nēsā tikai Finanšu policijas pārvaldes, Muitas kriminālpārvaldes un muitas amatpersonas.

Neviens no auditoriem vai tematisko pārbaužu veicējiem, kurš potenciāli var saskarties ar apdraudējumu, pildot dienesta pienākumus, tiesības nēsāt dienesta ieroci nav izmantojis, atzīmē VID.

VID atgādināja, ka personiskā ieroča nēsāšanu pašaizsardzībai reglamentē "Ieroču aprites likums" un šādas tiesības ir visiem Latvijas iedzīvotājiem, kas atbilst šajā likumā noteiktajām prasībām.

Likumā par VID arī noteikts, ka par VID ierēdņu kavēšanu īstenot viņu likumīgās tiesības, par viņu goda aizskaršanu, par draudiem vai vardarbību, kas vērsta pret viņiem, kā arī par viņu dzīvības apdraudējumu sakarā ar dienesta pienākumu izpildi vainīgās personas sauc pie likumos noteiktās atbildības.

VID to pamato ar likuma par nodokļiem un nodevām 21.pantu, kas noteic, ka nodokļu administrācija patstāvīgi veic šajā likumā un citos normatīvajos aktos noteiktos uzdevumus un paredz, ka iejaukšanās nodokļu administrācijas kompetencē ietilpstošajos nodokļu un muitas kontroles jautājumos un jebkāda nodokļu administrācijas ietekmēšana, lai panāktu prettiesisku lēmumu, privileģētu stāvokli vai gūtu citus labumus, ir aizliegta.

VID skaidro, ka nav bijis konkrēti atrunāts, ko nozīmē "ietekmēšana", līdz ar to bija iespējams to dažādi interpretēt.

Līdz šim Finanšu policijas pārvaldes Iekšējā iekšējās drošības daļa skatījusi VID amatpersonu iesniegumus, kuros tās ziņojušas par iespējamo nepakļaušanos vai citādu savstarpējo nesaprašanos ar VID klientiem.

VID Komunikācijas daļa gan nekonkretizē šo gadījumu skaitu un incidentu raksturu, taču norāda, ka tad, kad konfliktsituāciju izdevies atrisināt ar finanšu policijas resursiem, materiāli nav tikuši sūtīti uz Valsts policiju, lai sāktu administratīvo lietvedību, piemēram, par huligānismu.

Ekonomika

Seniori šonedēļ sāk saņemt indeksētās pensijas, un šogad vecuma pensiju indeksācijā ir piemēroti dažādi indeksi, kas atkarīgi no cilvēka uzkrātā apdrošināšanas stāža. Jo lielāks apdrošināšanas stāžs, jo lielāks indekss tiks piemērots un lielāku vecuma pensijas pieaugumu cilvēks sagaidīs.

Svarīgākais