Puse Latvijas iedzīvotāju nezina, kā viņus ietekmēs izmaiņas nodokļos

Swedbank Privātpersonu finanšu institūta veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 52% Latvijas iedzīvotāju nezina, kā viņu ģimenes budžetu ietekmēs šodien Saeimā apstiprināšanai iesniegtās izmaiņas nodokļos. Privātpersonu finanšu institūta aprēķini rāda, ka ģimenes, kurā ir divi pieaugušie ar vidējiem ienākumiem un viens apgādājams bērns, ienākumi gadā varētu samazināties par aptuveni 262 latiem.

Vairāk nekā puse respondentu nav informēti par to, kā viņu ikmēneša ienākumus ietekmēs iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes paaugstināšana. Vienlaikus 41% iedzīvotāju jau ir precīzi aprēķinājuši, par cik nodokļa paaugstināšanas ietekmē nākamgad samazināsies viņu ikmēneša ienākumi. Tieši iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes izmaiņu ietekmi uz savu budžetu aptaujas dalībnieki bija aprēķinājuši visbiežāk.

Vislielāko neskaidrību aptaujātie pauž par kapitāla pieauguma nodokļa normām - 56% respondentu apgalvo, ka nezina, kā viņu ienākumus ietekmēs jaunais nodoklis. Konkrētu kapitāla nodokļa ietekmi ir rēķinājuši 24% respondentu, savukārt 20% uzskata, ka viņus jaunais nodoklis neietekmēs.

Swedbank Privātpersonu finanšu institūta aptaujas rezultāti liecina, ka 77% iedzīvotāju, kam pieder auto, jau laicīgi ir aprēķinājuši ikgadējās automobiļu nodevas paaugstināšanas ietekmi uz viņu finansiālo stāvokli. Savukārt savu izdevumu pieaugumu saistībā ar nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu mājokļiem aprēķinājuši 52% no tiem iedzīvotājiem, kuri uzskata, ka mājokļa nodokļa ieviešana viņus ietekmēs.

Nodokļu izmaiņu ietekmi uz savu budžetu biežāk ir aprēķinājušas sievietes un iedzīvotāji vecumā virs 35 gadiem. Visvieglprātīgāk pret nepieciešamību savlaicīgi rēķināt nodokļu izmaiņu radīto samazinājumu personīgajās finansēs izturas sievietes vecumā no 20 - 24 gadiem, no kurām tikai katra ceturtā ir veikusi aprēķinus par paaugstinātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ietekmi uz saviem ienākumiem.

Ekonomika

Latvijā plānotās izmaiņas nodokļos nav līdz galam pārdomātas, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts konkurētspējas komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Vidzemes augstskolas padomes priekšsēdētājs Arnis Sauka.

Svarīgākais