No 1. janvāra tiek samazināts valsts izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs

Šodien Saeima pieņēma grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda (turpmāk - UGF) likumā, kas noteic, ka no 2010.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim tiks samazinātas uzturlīdzekļu summas, kas tiek izmaksātas no UGF līdzekļiem.

Gan uzsāktajās uzturlīdzekļu izmaksas lietās, gan lietās, kas tiks uzsāktas pēc 2010.gada 1.janvāra izmaksājamais uzturlīdzekļu apmērs bērniem no piedzimšanas brīža līdz septiņu gadu vecumam maksimālā izmaksājamā summa būs 30 lati, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto, savukārt bērniem no septiņu gadu vecuma līdz 18 gadu vecumam - 35 lati, bet ne vairāk par tiesas lēmumā noteikto.

Tāpat Saeima kā steidzamus otrajā, galīgajā lasījumā, pieņēma grozījumus UGF likumā, kas noteic, ka valsts nemaksās uzturlīdzekļus par ārvalstīs dzīvojošiem bērniem. Šā likuma piemērošanai uzskatāms, ka persona pastāvīgi dzīvo Latvijas Republikā, ja tā Latvijā uzturas ne mazāk kā sešus mēnešus kalendārā gada laikā. Personas izbraukšana uz ārvalstīm, kas pārsniedz sešus mēnešus kalendārā gada laikā, netiks ņemta vērā, ja izbraukšanas iemesls būs saistīts ar medicīniskās palīdzības saņemšanu ārstniecības iestādē, mācībām akreditētā izglītības iestādē vai arī Latvijas diplomātisko un konsulāro dienestu vai militāro dienestu Latvijas Republikas Nacionālajos bruņotajos spēkos ārvalstīs. Šaubu gadījumā personas pienākums būs pierādīt, ka tā pastāvīgi dzīvo Latvijā.

Kā teikts grozījumu anotācijā, bērnam faktiski jābūt iesniedzēja aprūpē, kā arī iesniedzējam un bērnam pastāvīgi ir jādzīvo un ir jābūt deklarētai dzīvesvietai Latvijas teritorijā.

Ne vēlāk kā līdz 2010.gada 30.jūnijam UGF administrācija no fonda līdzekļiem uzsāktajās uzturlīdzekļu izmaksas lietās pārbaudīs iesniedzēju un bērnu, par kuriem veic uzturlīdzekļu izmaksas, deklarētās dzīvesvietas esamību Latvijā, kā arī šaubu gadījumā pārbaudīs, vai viņi pastāvīgi dzīvo Latvijā. Konstatējot, ka iesniedzējs vai bērns, par kuru veic uzturlīdzekļu izmaksas no fonda, izbraukuši no Latvijas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī vai viņiem nav deklarētas dzīvesvietas mūsu valstī, fonda administrācija pārtrauks uzturlīdzekļu izmaksu.

Svarīgākais