Apsītis cer, ka Saeima nenobalsos par vairāk nekā 50% samazinājumu viņa vadītajam birojam

Saeimas Budžeta un finanšu komisijas lēmumu par vairāk nekā 50% no 2010.gada Tiesībsarga birojam paredzētā finansējuma novirzīšanu Valsts kultūrkapitāla fondam tiesībsargs Romāns Apsītis uzskata par katastrofālu, tādēļ cer, ka rīt Saeima galīgajā lasījumā to varētu arī nepieņemt.

R. Apsītis norāda: uzzinot par šādu lēmumu, pirmajā brīdī licies, ka tas ir pirmais solis ceļā uz Tiesībsarga biroja pilnīgu likvidēšanu, tomēr viņš uzskata, ka birojs par savu finansējumu ir cīnījies pietiekami, tomēr nav ticis uzklausīts un šajā situācijā nevēlas vairs būt par apsmieklu visu acīs vai tēlot "saucēja balsi tuksnesī", ja koalīcijā šāda vienošanās jau panākta.

Tomēr pirms galīgo aprēķinu veikšanas par to, cik lielā apmērā birojs varēs turpināt līdzšinējo funkciju veikšanas, Apsītis vēlas sagaidīt rītdienas balsojuma rezultātus. "Varbūt notiek brīnums, un balsu nepietiek," viņš norāda.

Pretējā gadījumā birojs dzīvību gan varētu "izvilkt", tomēr būtu jāgroza Tiesībsarga likums, jāatlaiž lielākā daļa darbinieku, štatā saglabājot aptuveni 10 līdz 15 no esošajiem 40.

Saskaņā ar Apsīša teikto, būtu gan grūti atteikties no kādām līdz šim biroja veiktajām funkcijām vai noteikumiem, jo Tiesībsarga likumā nekā lieka neesot. Turklāt birojs šogad jau zaudējis aptuveni 57% no 2008.gada budžeta.

"Nevar saprast, kam mēs īsti traucējam," norāda tiesībsargs, vienlaikus piebilstot, ka nevēlas "zirgam lauzt muguru pušu, kamēr tas vēl nav piedzimis". Tomēr netiek izslēgta iespēja, ka arī pats Apsītis varētu atteikties no turpmāka darba tiesībsarga amatā.

Jau ziņots, ka piektdien Saeimas Budžeta un finanšu komisija, galīgajā lasījumā izskatot nākamā gada valsts budžeta projektu, atbalstīja 300 000 latu piešķiršanu Valsts kultūrkapitāla fondam tā darbības nodrošināšanai.

Minētie līdzekļi tiks noņemti no Tiesībsarga biroja nākamā gada budžeta, kas ir nedaudz vairāk kā 558 000 latu.

Svarīgākais