ES piešķir Sīrijai vēl 400 miljonus eiro

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien paziņoja, ka tā nolēmusi piešķirt vēl papildu 400 miljonus eiro (281,12 miljonus latu), lai palīdzētu asiņaino nemieru plosītajai Sīrijai un tās kaimiņvalstīm, kurās ierodas aizvien lielāks bēgļu skaits.

"Krīze Sīrijā ir visdramatiskākā humānā situācija pēdējā desmitgadē," atzina Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu. "Situācijas pasliktināšanās pieprasa ārkārtas pasākumus."

Eiropas Savienība palīdzībai sīriešiem jau piešķīrusi ap 840 miljoniem eiro.

Tikmēr ES humānās palīdzības komisāre Kristalīna Georgijeva norādīja, ka piešķirtā papildu palīdzība "ir ne tikai atbalstāma, bet arī steidzami nepieciešama".

"Šādu krīzi mēs neesam pieredzējuši daudzus gadus, un tā nestabilā reģionā strauji attīstās mūsu acu priekšā," skaidroja komisāre. Ap 1,6 miljoniem bēgļu "rada nepanesamu spiedienu uz kaimiņvalstīm", un ap septiņiem miljoniem cilvēku, "no kuriem vairāk nekā puse ir bērni, ir vajadzīga humānā palīdzība".

Pēc Georgijevas teiktā, ANO piektdien plāno no jauna izplatīt aicinājumu sniegt palīdzību katastrofas pārņemtajai Sīrijai, un "ir svarīgi, lai donori sniegtu vairāk".

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).