Analītiķi: Abū Dabī nepieļaus Dubaijas bankrotu

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) valsts investīciju kompānijas "Dubai World" lūgums pagarināt parādu atmaksas termiņu ceturtdien izraisīja akciju cenu kritumu pasaules fondu biržās, taču Dubaija var paļauties uz bagāto kaimiņu emirātu Abū Dabī, kas to glābs no bankrota, norāda analītiķi.

"Dubaija kā emirāts nav uz bankrota robežas, pateicoties Abū Dabī atbalstam," uzskata "BNP Paribas" analītiķis Paskāls Devo.

Jau ziņots, ka "Dubai World" lūgusi kreditoriem iespēju par sešiem mēnešiem pagarināt parādu atmaksas termiņu, tādējādi radot bažas par Dubaijas finanšu sektora stabilitāti.

"Dubai World" parādsaistības veido 59 miljardus dolāru (27,4 miljardus latu), un nākamo maksājumu 3,5 miljardu dolāru (1,6 miljardu latu) vērtībā kompānijai kreditoriem jāatmaksā jau nākamajā mēnesī.

Uzņēmuma darbību ievērojami negatīvi ietekmējusi globālā kreditēšanas krīze un ekonomikas recesija.

Tajā pašā laikā starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" pagājušajā mēnesī lēsa, ka Dubaijas valsts kompānijām nākošo trīs gadu laikā parādos nepieciešams atmaksāt aptuveni 50 miljardus dolāru (23,2 miljardus latu), kas veido 70% no emirāta iekšzemes kopprodukta (IKP).

Savukārt pēc "Dubai World" publiskotā paziņojuma "Standard & Poor's" nekavējoties ievērojami samazinājusi visu sešu Dubaijas valsts kompāniju kredītreitingus.

Turklāt Dubaijas valdība norāda, ka lūgums aizkavēt parādu atmaksu attiecas arī uz "Dubai World" nekustamo īpašumu attīstīšanas struktūrvienību "Nakheel".

Tomēr, neskatoties uz drūmajām izredzēm, analītiķi uzskata, ka Abū Dabī, visticamāk, sniegs finansiālu atbalstu Dubaijai.

"Abū Dabī nepieļautu Dubaijas finansiālu sabrukumu," norāda analītiķis Ibrahims Hajats.

Taču viņš uzsver, ka Abū Dabī, kurā atrodas vairāk nekā 90% no AAE naftas rezervēm un pasaulē lielākais valsts ieguldījumu fonds, varētu censties iegūt lielāku kontroli pār Dubaiju.

"Abū Dabī varētu ļaut Dubaijas vājināšanos abu emirātu konkurences ietvaros, taču Dubaijas bankrots negatīvi ietekmētu arī Abū Dabī," sacīja Hajats.

Savukārt investīciju bankas "EFG-Hermes" ekonomiste Monika Malika norāda, ka negatīvi ietekmēta tiktu ne tikai Dubaija.

"Šis paziņojums liecina par ievērojamām problēmām, kas apdraud AAE ekonomiku," pavēstīja Malika.

Kopš globālās ekonomikas krīzes radītās ietekmes pērn rudenī Abū Dabī jau divas reizes ir sniedzis finansiālu atbalstu Dubaijai.

Pirmā reize bija februārī, kad AAE Centrālā banka Dubaijas izveidotajā fondā iepludināja desmit miljardus dolāru (4,6 miljardus latu), lai štatam palīdzētu risināt pieaugošā parāda problēmas.

Savukārt trešdien, tikai dažas stundas pirms satraucošā paziņojuma publiskošanas, Dubaija paziņoja, ka no divām Abū Dabī kontrolētajām bankām ieguvusi papildu piecus miljardus dolāru (2,3 miljardus latu).

"Fakts, ka "Dubai World" lūdza pagarināt parādu atmaksas termiņu laikā, kad Dubaija aizņēmās piecus miljardus dolāru, liecina, ka Dubaija nokļuvusi katastrofiskā finanšu stāvoklī vai šī nauda paredzēta kompānijas restrukturizācijai," uzsver Devo. "Abu emirātu starpā pastāv konkurence. Iespējams, ka Abū Dabī izmanto krīzes priekšrocības, lai iegūtu kontroli pār Dubaiju."

Taču Dubaija jau paziņojusi, ka šis aizdevums netiks izmantots "Dubai World" restrukturizēšanai.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".