Pilnveidos pievienotās vērtības nodokļa likumu

Finanšu ministrija (FM) pilnveidos pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumu.

Šodien, uzklausot vairāku nevalstisko organizāciju priekšlikumus, secināts, ka daļu uzņēmēju neskaidrību var atrisināt, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) sniedzot precīzāku skaidrojumu par PVN likuma piemērošanas kārtību. Daļa priekšlikumu tiks ieviesti, veicot likumā redakcionālus precizējumus, bet daļa priekšlikumu tiks analizēti sīkāk un iestrādāti likuma grozījumos ilgtermiņā, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja FM PVN nodaļas vadītāja Sintija Ozola.

FM un VID eksperti šodien tikās ar asociācijām, kas bija iesniegušas priekšlikumus PVN likuma pilnveidošanai. Diskusijā piedalījās Latvijas Komercbanku asociācijas, Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas, Latvijas Nodokļu maksātāju tiesību asociācijas un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji.

Kopumā bija iesniegti 57 priekšlikumi.

Ozola stāstīja, ka viens no šodien apspriesto jautājumu blokiem saistīts ar PVN likuma piemērošanu. Sanāksmes laikā secināts, ka daļu no izteiktajiem priekšlikumiem var atrisināt ar labāku VID skaidrojošo darbu un nebūs nepieciešami PVN likuma grozījumi. Lai novērstu neskaidrības, VID publicēs papildu skaidrojošo informāciju vai arī parādīs uzņēmējiem, kur šo papildu informāciju var sameklēt.

Otrs šodien pārrunāto jautājumu bloks saistīts ar PVN likuma redakcionālajām neprecizitātēm, ko pēc likuma stāšanās spēkā bija konstatējuši arī paši FM speciālisti. FM PVN nodaļas vadītāja atzina, ka arī nodokļu maksātāji ieraudzījuši šādas kļūdas likumā. Secināts, ka vietām likumā nav lietots īstais vārds, tāpēc likuma grozījumos būs jāmaina formulējums.

Apspriesti arī vairāki priekšlikumi, kas ierosina likuma grozījumus pēc būtības. Secināts, ka daļu grozījumu varēs sadarbībā ar uzņēmējiem un VID sagatavot jau tuvākajos mēnešos, lai grozījumi PVN likumā stātos spēkā jau nākamā gada janvārī. Savukārt daļa uzņēmēju izteikto priekšlikumu ir pēc būtības jauni, to analīzei un izpētei, citu valstu pieredzes aplūkošanai būs nepieciešams ilgāks laika periods, tāpēc šādus likuma grozījumus varētu sagatavot ilgākā laika periodā, sākotnēji rudens pusē ar iesaistītajām pusēm vēlreiz apspriežot, kādas izmaiņas nepieciešamas.

Daļa uzņēmēju ierosinājumu bija saistīti arī ar nekustamo īpašumu, taču šos jautājumus patlaban neskatīs, jo ar nekustamā īpašuma jautājumiem FM jau strādā cita darba grupa, kur kopā ar uzņēmējiem tiek spriests par nepieciešamajiem uzlabojumiem.

Šodien tikšanās laikā ar uzņēmējiem runāts par tādiem jautājumiem kā priekšnodokļa korekciju tiesības, reģistrācija PVN maksātāju reģistrā, piemēram, kā notiek reģistrācija attiecībā uz pilnvarotām personām vai gadījumos, kad reģistrācija ir uz laiku. Runāts arī par PVN noformēšanu.

Kā ziņots, PVN likums, kas stājās spēkā šā gada sākumā, tika izstrādāts sadarbībā ar uzņēmēju pārstāvētām organizācijām. Lai arī turpmāk īstenotu skaidru un saprotamu PVN piemērošanas politiku un veidotu precīzu PVN normatīvo bāzi, FM aicināja uzņēmējus informēt par līdz šim konstatētajām problēmām, kā arī sniegt priekšlikumus PVN regulējošo normatīvo aktu uzlabošanai, lai novērstu iespējamās neprecizitātes.

Svarīgākais