SVF: Nevienlīdzība Latvijā ir ļoti augsta un tās mazināšanai ir jāvelta īpašas pūles

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) mudina Latvijas valdību īstenot strukturālās reformas, samazinot augsto bezdarba līmeni un mazinot nevienlīdzību sabiedrībā.

SVF misijas ieskatā, bezdarba mazināšanai ir jābūt prioritātei. SVF aicina Latvijas valdību rīkoties atbilstoši gaidāmā Pasaules Bankas pētījuma secinājumiem.

SVF misijas Latvijā vadītājs Šehars Aijars šodien preses konferencē atzina, ka nevienlīdzība Latvijā ir ļoti augsta un tās mazināšanai ir jāvelta īpašas pūles. Nepieciešams stiprināt sociālās drošības tīklu, lai aizsargātu visievainojamākos sabiedrības locekļus.

Misija atzinīgi novērtē, ka sagatavoti priekšlikumi nabadzības mazināšanai, paredzot paaugstināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu un ieviešot diferencētas ar nodokļiem neapliekamā minimuma robežas. SVF misija pauž cerību, ka jūnijā gaidāmais Pasaules Bankas pētījums par nabadzību Latvijā palīdzēs valdībai īstenot nabadzības mazināšanas pasākumus.

SVF aicina pilnveidot darbaspēka prasmes un īstenot profesionālās izglītības reformas. Izteikts arī aicinājums turpināt uzlabot biznesa vidi un īstenot reformas tieslietu jomā.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) norāda, ka SVF ekspertu ieteikumi un nodotā pieredze ir ļoti nozīmīga, lai Latvija varētu turpināt ekonomisko izaugsmi un samazināt sociālo nevienlīdzību. "Esmu gandarīts par ārvalstu ekspertu atzinīgu novērtējumu paveiktajam, bet uzskatu, ka mums vēl daudz pūļu jāpieliek, lai nodrošinātu mūsu iedzīvotājiem Eiropas līmeņa labklājību," norāda Vilks.

SVF savā noslēguma ziņojumā uzsver arī Latvijas stabilo fiskālo stāvokli un to, ka arī turpmāk ir svarīgi ievērot jaunā fiskālās politikas regulējuma, īpaši Fiskālās disciplīnas likuma, prasības. Vidējā termiņā Latvijai būtu jāpievērš uzmanību fiskālajai bilancei, jo varētu samazināties ienākumi no valsts uzņēmumiem, kā arī ienākumus mazinās pensiju indeksācijas atsākšana. Tāpat, pēc ārvalstu ekspertu domām, būtu jāņem vērā AS "Liepājas metalurgs" garantētā kredīta iespējamā negatīvā ietekme uz Latvijas ekonomikas turpmāko izaugsmi.

Lai budžeta rādītāji atbilstu Fiskālās disciplīnas likumam, var būt nepieciešams meklēt kompensējošos mehānismus, un viens no tādiem varētu būt paredzētās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanas pārskatīšana. IIN nākamgad plānots samazināt par diviem procentpunktiem un aiznākamgad - vēl par diviem procentpunktiem, līdz šī likme sasniegs 20%. Vaicāts, kāpēc SVF rosina pārdomāt plānoto IIN likmes samazināšanu, Aijars atzina, ka šis priekšlikums jāskata kontekstā ar valdības spēju saglabāt fiskālās bilances balansu. Ja vidējā termiņā būtu grūtības saglabāt fiskālo disciplīnu un sasniegt izvirzītos budžeta deficīta mērķus, tad IIN samazināšanas pārskatīšana varētu būt viens no kompensējošajiem mehānismiem, kas ļautu noturēt budžeta deficītu pieļaujamā līmenī, skaidroja SVF misijas vadītājs.

Kā ziņots, SVF eksperti Latvijā uzturējās no 7.maija.

Aprīļa sākumā SVF paziņoja par pastāvīgās pārstāvniecības biroja Latvijā slēgšanu, norādot, ka Latvija ir atguvusi makroekonomisko stabilitāti.

Latvija pagājušajā gadā pirms termiņa atmaksāja krīzes laikā starptautiskajā aizdevumu programmā saņemto SVF aizdevumu.

Svarīgākais