Lietuva eiro dēļ neriskēs ar savu ekonomiku

Lietuva negrasās pieņemt smaguslēmumus attiecībā uz eiro ieviešanas datumu, kas varētu apspiest pieprasījumu un kaitēt valsts ekonomikai. Tā norādījis Lietuvas premjers Andrjus Kubiļus, atsaucoties uz "Bloomberg", raksta "db.lv".

Lietuva eiro ātrāk par 2013. gadu neieviesīs

Lietuvai, visticamāk, līdz 2012. gadam neizdosies iegrožot budžeta deficītu līdz vismaz 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas nepieciešams, lai pievienotos eirozonai, tādējādi ieviest eiro ātrāk par 2013. gadu valstijā arī, visticamāk, neizdosies.

A. Kubiļus norāda, ka eiro ieviešana prasa ļoti drosmīgus un smagus lēmumus, taču tagad nedrīkst sagraut ekonomiku un stabilitāti sabiedrībā, kad tiek samazināti izdevumi un iedzīvotāju algas un pensijas.

Lietuvas iekšzemes IKP šī gada trešajā ceturksnī saruka par 20.2%. Salīdzinoši šī gada otrajā ceturksni Lietuvas ekonomika arī saruka par 20.2%, bet pirmajā ceturksnī par 13.3%.

Lietuvai eiro ir nepieciešams pēc iespējas ātrāk, taču iespējas to panākt praktiski ir ļoti ierobežotas, skaidro A. Kubiļus.

Lietuva 2010. gadā jau paredz samazināt budžeta izdevumus 5% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). Šie samazinājumi lielā mērā skars valsts iedzīvotāju sociālos pabalstus.

Eiropas Savienības ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunja (Joaquin Almunia) uzsvēra, ka Igaunija jau 2010. gada jūnijā varētu saņemt apstiprinājumu eiro ieviešanai valstī 2011. gadā. Attiecībā uz Latviju eksperti uzskata, ka pat tad, ja ekonomikas atdzīvošanās tempi pārsniegs pašlaik prognozētos, Latvija eiro zonai pievienosies ne ātrāk kā 2014. gadā.