Eiropas komisija izveidojusi mehānismu cīņai ar nodokļu nemaksātājiem

Saistībā ar savu saskaņoto rīcību pret nodokļu nemaksāšanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas Eiropas Komisija (EK) otrdien izveidoja jaunu platformu labai nodokļu pārvaldībai, teikts otrdien izplatītajā EK paziņojumā.

Ar platformas palīdzību tiks uzraudzīti panākumi, kurus dalībvalstis ir guvušas agresīvas nodokļu plānošanas apkarošanā un cīņā pret tā dēvētajām nodokļu patvēruma valstīm atbilstoši EK iepriekšējā gadā pieņemtajiem ieteikumiem.

Platformas mērķis ir nodrošināt, ka dalībvalstis koordinēta Eiropas Savienības (ES) regulējuma ietvaros veic reālus un efektīvus pasākumus, lai novērstu esošās problēmas. Platformā būs iekļauts plašs ieinteresēto personu loks - dalībvalstu nodokļu iestādes, Eiropas Parlaments, uzņēmumi, akadēmisko aprindu pārstāvji, nevalstiskās organizācijas un citas personas.

Platforma atvieglinās arī dialogu un pieredzes apmaiņu, kas var būt pamats saskaņotākai un efektīvākai ES rīcībai pret nodokļu nemaksāšanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Labas nodokļu pārvaldības platforma bija viena no iniciatīvām, kas 2012.gada decembrī tika izklāstītas EK rīcības plānā pret nodokļu nemaksāšanu.

Platformu veidos apmēram 45 locekļi, proti, pa vienam augsta līmeņa pārstāvim no katras dalībvalsts nodokļu iestādēm un līdz 15 pārstāvjiem no nevalstiskām organizācijām. Šos organizāciju pārstāvjus EK iecels uz atklāta pieteikšanās procesa pamata.

Otrdien tika arī publicēts uzaicinājums iesniegt pieteikumus, lai atlasītu organizācijas, kas piedalīsies platformas darbā. Organizācijas tiks izvēlētas uz trīs gadu pilnvaru laiku, ko var atjaunināt, iesniedzot atkārtotu pieteikumu.

Platforma jo īpaši sekos panākumiem, kas gūti, īstenojot divus ieteikumus saistībā ar iepriekš minēto rīcības plānu.

Pirmais ieteikums paredz stingru ES nostāju pret "nodokļu oāzēm", un tā darbība sniedzas tālāk par pašreizējiem starptautiskajiem pasākumiem. Dalībvalstis tiek mudinātas identificēt nodokļu oāzes, izmantojot vienotus kritērijus, un iekļaut tās valstu melnajos sarakstos.

Otrais ieteikums attiecas uz nodokļu agresīvu plānošanu, un tajā norādīti veidi, kā bloķēt iespējas, ko uzņēmumi izmanto, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas.

Šie pasākumi cita starpā ir ļaunprātīgas izmantošanas novēršanas noteikumu pastiprināšana divpusējos nodokļu līgumos, valstu tiesību aktos un ES tiesību aktos par uzņēmējdarbību. Tādējādi tiktu ignorētas jebkādas mākslīgas struktūras, kas izveidotas ar mērķi izvairīties no nodokļu maksāšanas, un tā vietā uzņēmumiem tiktu uzlikti nodokļi, pamatojoties uz faktisko saimniecisko darbību.

Plānots, ka pirmā platformas sanāksme notiks 2013.gada 10.jūnijā.

Ekonomika

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Svarīgākais