Itālija aicina novērtēt Baltijas valstu ekonomiku potenciālu

15.aprīlī Romā, Itālijā, trīs Baltijas valstu vēstniecības sadarbībā ar Eiropā lielāko finanšu grupu Unicredit Group tās centrālajā mītnē Romā organizēja trīs Baltijas valstu prezentāciju par ekonomiku „Itālija satiek Baltijas valstis. Iespēju tirgi”. Latviju konferencē pārstāvēja Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Valainis un LIAA ģenerāldirektors Andris Ozols.

Unicredit Group viceprezidents Džuzepe Skonamiljo (Giuseppe Scognamiglio) uzsvēra pasākuma nozīmi laikā, kad Itālijas galvenais izaicinājums, lai atjaunotu izaugsmi ir Itālijas uzņēmumu internacionalizācija. Banka ar tās rīcībā esošajiem instrumentiem un, sadarbojoties Itālijas valdības atbildīgajām aģentūrām, palīdz Itālijas uzņēmējiem un investoriem apgūt jaunas biznesa iespējas perspektīvos reģionos.

Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs V.Valainis norādīja uz Latvijas konkurētspējas priekšrocībām reģionā saistībā ar attīstīto transporta un loģistikas infrastruktūru un Latvijas stratēģisko redzējumu šajā jautājumā. Savukārt LIAA ģenerāldirektors A.Ozols prezentēja nozares, kuras ir perspektīvas Itālijas tiešo investīciju piesaistei.

Kā A.Ozols, tā arī Unicredit Group pārrobežu biznesa menedžmenta direktors Marino Inio (Marino Inio) izcēla Baltijas valstu savstarpējās integrācijas līmeņa priekšrocības investīciju piesaistē, uzsverot Rīgas un Latvijas kā Baltijas ģeogrāfiskā centra lomu. Arī Unicredit Group, lai koncentrētu finanšu operāciju kapacitāti un kvalitāti, ir izvēlējies Rīgu kā vietu darījumiem un savu klientu apkalpošanai Baltijā.

Pasākuma goda viesis Itālijas Ārlietu ministrijas ģenerālsekretārs Mikele Valensize (Michele Valensise) apsveica Baltijas valstu valdības ar panākumiem atjaunojot finanšu stabilitāti un nodrošinot izaugsmes perspektīvas ilgtermiņā. Runājot par Eiropas dimensiju, Itālijas Ārlietu ministrijas ģenerālsekretārs izteica pārliecību, ka gaidāmā Lietuvas prezidentūra Eiropas Savienībā (ES) un Itālijas un Latvijas kopīgā trio prezidentūra ES veidos „ideālo trijstūri”, lai apliecinātu, ka Eiropā nepastāv mākslīgs dalījums starp Ziemeļiem un Dienvidiem. ES spēks un pievienotā vērtība ir savstarpēji papildinošā dažādībā. Ģenerālsekretārs aicināja Itālijas privāto sektoru novērtēt Baltijas valstu ekonomiku augošo potenciālu, labvēlīgo investīciju klimatu un ģeogrāfisko izvietojumu, un apliecināja Itālijas valdības apņēmību veicināt politiskās attiecības ar Baltijas reģionu.

No Lietuvas konferencē piedalījās Enerģētikas ministrijas, Valsts investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji, savukārt no Igaunijas – Ekonomikas ministrijas un Investīciju un attīstības aģentūras amatpersonas.

Latvijā pašlaik ir 440 uzņēmumi ar Itālijas kapitālu.

Svarīgākais