Dzelzceļa infrastruktūras izmaksas 2010.gadā samazināsies par 0,5% līdz 7,2%

Dzelzceļa infrastruktūras izmantošanas maksa 2010.gadā, salīdzinot ar šo gadu, samazināsies par 0,5% līdz 7,2% atkarībā no vilcienu kategorijas, to paredz šodien Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes apstiprinātā maksa par publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu pārvadājumiem 2010.gadam.

Par VAS "Latvijas dzelzceļš" publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu pārvadājumiem 2010.gadam regulators kravu vilcieniem noteicis maksu 6,42 lati par vienu vilciena kilometru (km), pasažieru elektrovilcieniem - 3,79 lati par vienu vilciena km, pasažieru dīzeļvilcieniem - 3,11 lati par vienu vilciena km, pasažieru vilcieniem ar lokomotīvi (dīzeļlokomotīves un tvaika lokomotīves vilce) - 3,36 lati par vienu vilciena km, bet šaursliežu vilcieniem - 1,45 lati par vienu vilciena km.

Salīdzinot ar šogad spēkā esošo infrastruktūras izmantošanas maksu, nākamajam gadam būtiski samazinātas infrastruktūras pārvaldītāja personāla izmaksas, kā arī pārskatītas pārvadājumu apjomu prognozes. Kopējās infrastruktūras pārvaldītāja izmaksas samazinātas par aptuveni 5 miljoniem latu, informē Reihmane.

Normatīvie akti paredz, ka maksu par publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu pārvadājumiem reizi gadā - ne vēlāk kā līdz 1.decembrim, nosaka SPRK.

Lai regulators varētu veikt infrastruktūras lietošanas maksas aprēķinu, infrastruktūras pārvaldītājs "Latvijas dzelzceļš" iesniedz savu izmaksu aprēķinus un zvērināta revidenta ziņojumu par to pamatotību un attiecināšanu atbilstoši spēkā esošajai metodikai.

Jaunā dzelzceļa infrastruktūras izmantošanas maksa stāsies spēkā 2010.gada 1.janvārī.

Svarīgākais