Kuldīgas slimnīca nespēj atmaksāt valsts galvoto kredītu

Valsts ir piešķīrusi līdzekļus Kuldīgas slimnīcai, lai tā varētu nokārtot parādsaistības ar banku par izsniegto valsts galvoto kredītu slimnīcas būvniecībai. Slimnīca no saviem līdzekļiem kredītu nespēj atmaksāt jau kopš šī gada janvāra.

2002.gadā Kuldīgas slimnīcas būvniecības pabeigšanai tika piešķirts valsts galvots kredīts 1,8 miljonu latu apmērā. Kredīts jāatmaksā līdz 2017.gadam, un pašlaik neatmaksātā kredīta pamatsumma ir ap 650 000 latu. Mēnesī atmaksājamā pamatsumma ir 7000 lati.

Novembra sākumā Kuldīgas slimnīca no Veselības ministrijas saņēmusi vēstuli ar lūgumu izstrādāt naudas plūsmas plānu līdz 2017.gadam, proti, līdz kredīta atmaksas termiņa beigām. "Ir neiespējami plānot finanses nākamajam gadam, kur nu vēl turpmākajiem gadiem, ja nav zināms, cik lieli līdzekļi slimnīcai no budžeta būs atvēlēti," skaidroja Briča, piebilstot, ka šādu atbildi slimnīca sniegusi arī Veselības ministrijai.

Jau ziņots, ka 19.oktobra valdības sēdē izskanēja bažas, ka slimnīcām ir problēmas ar kredītu atdošanu un neviena no tām nav spējīga tos atmaksāt.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis sacīja, ka par kredītiem jau šobrīd nemaksā Ludzas un Kuldīgas slimnīca un, tā kā esot bažas par spēju kredītus atdot, tad Finanšu ministrija ar Veselības ministriju vērtēšot katru gadījumu individuāli.

Finanšu ministrijai sadarbībā ar Veselības ministriju un Ludzas novada domi jāizstrādā Ludzas slimnīcas, savukārt ar Kuldīgas novada domi - Kuldīgas slimnīcas turpmākās darbības modelis.

Ekonomika

Demogrāfijas rādītāji iezīmē nākotnes pensionāru ainu drūmās krāsās. Jau pēc 25 gadiem, šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu, lai izmaksātu pensijas, valstij būs grūti. Taču ar saviem šī brīža lēmumiem valsts grib apsolīt maksāt vēl vairāk. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka 1% pārnese uz 1. pensiju līmeni četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, bet par atmaksu nākotnē skaidras vīzijas nav.

Svarīgākais