Latvijā plīsušais nekustamā īpašuma burbulis - lielākais pasaulē

Mājokļu cenas Latvijā šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu, samazinājušās par 59,7%, kas ir lielākais nekustamā īpašuma tirgus kritums pasaulē, liecina starptautiskās nekustamā īpašuma tirgus izpētes kompānijas "Global Property Guide" pētījuma dati.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējiem trīs mēnešiem mājokļu cenas Latvijā trešajā ceturksnī sarukušas par 6,75%, un arī šis ir lielākais nekustamā tirgus krituma rādītājs pasaulē.

Taču "Global Property Guide" pētījuma dati liecina, ka mājokļu cenas gada laikā līdz trešajam ceturksnim samazinājušās vairumā valstu, kas jau publiskojušas to nekustamo īpašumu tirgu datus.

Tāpat "Global Property Guide" norāda, ka situācija nekustamo īpašumu tirgū krasi atšķiras starp Āzijas valstīm, kurās vērojama stabila ekonomikas izaugsme un dzīvojamo platību cenu kāpums, un Austrumeiropu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), kur izaugsmes rādītāji ir kritušies un nekustamo īpašumu tirgi piedzīvojuši strauju lejupslīdi.

Izpētes kompānijas dati liecina, ka nākamais lielākais dzīvojamo platību cenu samazinājums trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu reģistrēts tieši AAE - par 48,05%.

Savukārt Bulgārijā šajā periodā reģistrēts trešais straujākais mājokļu cenu kritums - par 28,66%, bet Īslandē dzīvojamo platību cenas sarukušas par 21,21%.

Tajā pašā laikā vislabākos nekustamā tirgus rādītājus divus ceturkšņus pēc kārtas uzrādījusi Izraēla, kur mājokļu cenas šajā periodā pieaugušas par 10,15%, salīdzinot ar 8,4% kāpumu otrajā ceturksnī.

Svarīgākais