Iesaka uzmanīties ar strauju procenta likmju palielināšanu

Spējš procentu likmju paaugstinājums, kura mērķis ir ierobežot produktu un aktīvu cenu inflāciju, varētu no jauna radīt lejupslīdi ASV un Eiropā, kur ekonomika tikko sākusi atkopties, brīdina Pasaules Banka.

Par to vēsta portāls db.lv

"Gaidīt, kamēr [cenu] burbuļi plīsīs, un pēc tam sakopt tā visa sekas, ir jauna mācība, kā nevajadzētu darīt. Taču pārāk strauja procentu likmju palielināšana, īpaši tur, kur ekonomika vēl ir vāja, piemēram, ASV un Eiropā, varētu izraisīt jaunu ekonomisko lejupslīdi," Financial Times norādījis Pasaules Bankas prezidents Roberts Zūliks (Robert Zoellick).

Viņš par piemēru min Austrāliju, kas jau palielinājusi savu procentu likmi. Šāds solis varētu radīt spiedienu ar Austrāliju ciešā saiknē esošajās Āzijas valstīs, tādējādi tās varētu sekot Austrālijas piemēram.

Āzijas valstis, paaugstinot procentu likmes, kamēr ASV tās tur tuvu nullei, sadārdzinātu eksportu, tādējādi samazinot ārējās tirdzniecības apjomus šajās valstīs. Tas, savukārt, kaitētu tām valstīm, kuru ekonomika balstās uz eksportu.

Ekonomika

Pieaugot ēdienu un preču piegādes platformu “Wolt” un “Bolt Food” darbības apjomam un kurjeru skaitam Latvijā, sabiedrībā pieaugušas arī bažas par to, vai tiek ievērotas visas higiēnas prasībām un vai tiešām pirms vakariņošanas maltīti nav nogaršojis jau kāds cits. Vairāk par pakalpojumu kvalitātes un drošības kontroli devās noskaidrot TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais