Preču importa darījumos varēs piemērot īpašo PVN režīmu

Valdība šodien pieņēma noteikumus par atļauju īpašā pievienotās vērtības nodokļa režīma piemērošanu preču importa darījumos.

Šādu atļauju izsniegs Valsts Ieņēmumu dienests.

Pēc specialās atļaujas saņemšanas ar nodokli apliekamajai personai, izlaižot preces brīvam apgrozījumam, nodoklis nebūs jāmaksā attiecīgo preču importēšanas brīdī, bet jānorāda nodokļa deklarācijā kā aprēķinātais nodoklis.

Pēc Finanšu ministrijas prognozēm, izmantojot atļauju īpašā nodokļa režīma piemērošanai preču importa darījumos, tiks palielināts imports caur Latviju, kas sekmēs tautsaimniecību, tostarp uzņēmējdarbības vides attīstību.

Tāpat, saņemot atļauju īpašā nodokļa režīma piemērošanai preču importa darījumos, ar nodokli apliekamajai personai būs iespēja atlikt nodokļa samaksu valsts budžetā, ka rezultātā būs iegūti naudas līdzekļi citu darījumu veikšanai attiecīgā laika posmā.

Valsts ieņēmumu dienests varēs pieņemt arī lēmumu par atļaujas darbības apturēšanu, piemēram, ja apliekamajai personai uz kārtējā mēneša piekto datumu nodokļu, nodevu vai citu obligāto maksājumu parāds valsts budžetam ir lielāks par 500 latiem, - līdz dienai, kad tas ir samaksāts.

Noteikumi stājas spēkā 2009.gada 1.decembrī.

Svarīgākais