Piešķirs valsts mērķdotācijas pašvaldībām dzīvokļa jautājumu risināšanai

Pienākumus, kas saistīti ar valsts mērķdotāciju piešķiršanu dzīvokļa jautājumu risināšanai, pilnā apjomā veiks Ekonomikas ministrija (EM), paredz šodien valdības komitejā akceptētie grozījumi noteikumos par kārtību, kādā pašvaldībām piešķiramas valsts mērķdotācijas dzīvokļa jautājumu risināšanai.

Pienākumus EM pārņems no likvidējamās Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras (BEMVA), kas līdz šim veica šīs funkcijas.

Noteikumu projekts paredz, ka BEMVA vietā pašvaldību iesniegtos pieprasījumus un dokumentus apkopos un izskatīs EM. Tāpat paredzēts, ka nedēļas laikā pēc dokumentu izskatīšanas EM sniegs ziņojumu ekonomikas ministra izveidotai vērtēšanas komisijai par pašvaldību iesniegto dokumentu atbilstību noteikumu prasībām.

Noteikumu projektā vienlaikus tiek paredzēta iespēja noteiktā laika posmā pašvaldībai lemt par izmaiņām konkrētajā projektā vai cita objekta izvēli mērķdotācijas saņemšanai, ja izmaiņu rezultātā nepalielinās pieprasītās mērķdotācijas summa.

Paredzēts, ka pašvaldībai pēc pasākuma īstenošanas būs jāiesniedz EM akts par ēkas pieņemšanu ekspluatācijā un nepieciešamības gadījumā papildus informācija par mērķdotācijas izmantošanas atbilstību mērķim, kā arī pārkāpuma gadījumā EM būs jāpieprasa pašvaldībai atmaksāt valsts budžetā daļēji vai pilnībā no valsts saņemto mērķdotāciju.

EM būs tiesības pieprasīt no pašvaldības informāciju, lai pārliecinātos, ka darbi, kuru veikšanai ir piešķirta mērķdotācija, ir pabeigti un ēka tiek izmantota palīdzības sniegšanai dzīvokļa jautājumu risināšanai, tas ir, mērķim, kuram tika piešķirts finansējums.

Tāpat plānots, ka pašvaldības sniegs vispārēju informāciju par objektu, kura būvniecībai, pārbūvei vai renovācijai izmantota valsts mērķdotācija (dzīvokļu skaits, ēkas kopējā platība, viena kvadrātmetra izmaksas). EM norāda, ka pašvaldību administratīvais slogs būtiski netiks palielināts, jo tā ir pamatinformācija par objektu, kuras iegūšanai pašvaldībai nav nepieciešami papildus resursi.

Ekonomika

Universālās kadastrālās vērtības nekustamajiem īpašumiem būs vidēji par divām līdz trim reizēm lielākas nekā pašreizējās kadastrālās vērtības, liecina Tieslietu ministrijas sagatavotais noteikumu projekts “Kadastrālo vērtību bāze universālās kadastrālās vērtības aprēķinam”. Vai nākamgad jārēķinās ar attiecīgu nekustamā īpašuma nodokļa un citu maksājumu, piemēram, valsts nodevas, kāpumu?

Svarīgākais