Transportlīdzekļu ikgadējo nodokli vieglajiem automobiļiem piemēros pēc masas

No nākamā gada 1.janvāra palielinās valsts nodevas apmēru vieglajiem automobiļiem, par pamatu ņemot transportlīdzekļa masu, šodien žurnālistiem pēc valdības sēdes sacīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas vadītājs Andris Lukstiņš.

Precīzus tehniskos lēmumus valdība pieņems rīt, 24.novembrī, tomēr esot skaidrs, ka vidēji maksājums pieaugs par 30%. Kā skaidroja Lukstiņš, ja pērn no šīs nodevas iekasēti 27 miljoni latu, tad nākamgad mērķis ir iekasēt vēl par 18 miljoniem latu vairāk.

Pēc viņa teiktā, uz rītdienu tiks sagatavoti precīzi priekšlikumi nodevas apmēram, kas būs atkarīgi no transportlīdzekļu masas, tāpat šodien izskanējis priekšlikums būtiski palielināt nodevu par motocikliem, to palielinot no tagad esošajiem 3 latiem uz 100 latiem.

Iepriekš valdībai sagatavotajos dokumentos bija noteikts, ka nodeva par motocikliem, tricikliem un kvadricikliem būs 15 lati (līdz šim 3 lati), savukārt nodeva par vieglo automobili tiks maksāta atbilstoši tā pilnai masai - līdz 1500 kilogramiem (kg) - 20 latu (līdz šim 12 latu), no 1501 kg līdz 1800 kg - 40 lati (līdz šim 24 lati), no 1801 kg līdz 2100 kg - 70 lati (līdz šim 45 lati), no 2101 kg līdz 2600 kg - 110 lati (līdz šim 54 lati), no 2601 kg līdz 3500 kg - 160 lati (līdz šim 72 lati), vairāk par 3500 kg - 220 lati (līdz šim 78 lati).

Sagatavotie grozījumi paredzēja, ka nodeva būs jāmaksā arī par iepriekšējiem gadiem, ja vien transportlīdzeklis būs bijis reģistrēts Latvijā, turklāt tam bez nodevas nomaksas nevarēs veikt transportlīdzekļa valsts tehnisko apskati, kā arī nodeva būs jāmaksā par Latvijā agrāk nereģistrēta transportlīdzekļa reģistrāciju, īpašnieka maiņas reģistrāciju, no uzskaites noņemta transportlīdzekļa atkārtotu reģistrāciju, kā arī transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites.

Satiksmes ministrija uzskata, ka jaunā kārtība veicinās mazās un vidējās klases vieglo automobiļu izmantošanu, kā arī veicinās tādu transportlīdzekļu norakstīšanu, kas netiek izmantoti, bet formāli joprojām ir reģistrēti Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Valsts nodevas likme tiek palielināta vieglajiem automobiļiem, bet attiecībā uz kravas automobiļiem un autobusiem valsts nodevas apmērs netiek mainīts.

Nodeva turpmāk būs jāmaksā katru gadu neatkarīgi no tā, vai transportlīdzeklim tiks veikta valsts tehniskā apskate vai nē. Nodevas samaksu joprojām kontrolēs Ceļu satiksmes drošības direkcija pirms valsts tehniskās apskates veikšanas un pirms transportlīdzekļa reģistrācijas darbībām.

Svarīgākais