Eiropas Parlamentā prasa īpašus aizdevumu noteikumus mazajiem uzņēmumiem

Mazajiem uzņēmumiem jādod iespēja saņemt aizdevumus pēc īpašiem noteikumiem, aicinot izstrādāt īpaši mazajiem uzņēmumiem paredzētus tiesību aktus, otrdien pieņemtā rezolūcijā saka Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

EP norāda, ka mazajiem uzņēmumiem vajadzīgas īpaši pielāgotas riska kapitāla formas, skaidrāk regulēta sadarbība ar aizdevējiem un laicīgāki maksājumi no citiem uzņēmumiem,  informēja EP Informācijas birojs Rīgā.

EP uzsver, ka maziem ģimenes uzņēmumiem, augsto tehnoloģiju firmām un jaunizveidotiem uzņēmumiem ir daudz grūtāk saņemt finansējumu nekā citiem tirgus dalībniekiem. Bankas, kas saņēmušas valsts palīdzību vai Eiropas Centrālās bankas atbalstu krīzes pārvarēšanai, varētu palīdzēt, piedāvājot īpašus aizdevumus mazo un vidējo uzņēmumu vajadzībām, saka EP deputāti.

Lai uzlabotu mazo uzņēmumu iespēju saņemt aizdevumus, tiem jāpalīdz iegūt pamatzināšanas par finansēm, saka deputāti. Nenoteiktību abām pusēm mazinātu skaidri noteikumi par to, kā sadarboties ar aizdevējiem un iegūt no tiem informāciju, piemēram, par to finanšu stāvokli vai aizņēmuma pirmstermiņa atmaksas iespējām.

Mazie uzņēmumi stipri cieš gadījumos, ja to sadarbības partneri kavē maksājumus. EP deputāti mudina ES dalībvalstis nekavējoties ieviest iepriekš Maksājumu kavējumu direktīvu, kas paredz uzņēmumiem maksāt soda procentus, ja tie kavē maksājumus vairāk nekā 30 dienas.

Rezolūcijā deputāti prasa Eiropas Komisijai veikt vispārēju ietekmes novērtējumu visiem jaunajiem noteikumiem, kas attiecas uz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, lai konstatētu iespējamos birokrātiskos šķēršļus vai pretrunīgas prasības.

Svarīgākais