Latviju atzīst par uzņemējdarbībai labāko valsti Baltijā

Biznesa ziņu aģentūras "Bloomberg" veidotajā uzņēmējdarbībai labāko valstu reitingā Latvija ir ierindojusies 36.vietā, kas ir astoņas vietas zemāk nekā pērn, tomēr joprojām labāks rādītājs nekā mūsu kaimiņvalstīm Lietuvai un Igaunijai.

Valstis  reitingā ir vērtētas pēc sešiem faktoriem: ekonomiskās integrācijas līmeņa, biznesa sākšanas izmaksām, darba un materiālu izmaksām, preču transportēšanās izmaksām, mazāk taustāmajām izmaksām, kā arī vietējo patērētāju bāzes gatavības. Par katru tiek saņemts vērtējums skalā no 0 līdz 100%.

Latvijas kopējais vērtējums ir 63,5%. Visaugstāko vērtējumu Latvija saņēmusi kritērijā par biznesa sākšanas izmaksām ‒ 74,7%, bet vismazāko ‒ mazāktaustāmo izmaksu kritērijā ‒ 53,9%. Ekonomiskās integrācijas kritērijā Latvijas vērtējums bija 60,6%, darba un materiālu izmaksu kritērijā ‒ 61,5%, bet kritērijā par vietējo patērētāju bāzes gatavību ‒ 61,7%. Preču transportēšanas izdevumu kritērijā Latvijas vērtējums bija 66,3%.

Pērn uzņēmējdarbībai labvēlīgāko valstu indeksā Latvija ierindojās 28.vietā.

Lietuva šogad ir  37.vietā, saņemot 63,1% augstu vērtējumu, bet Igaunija ar 62,2% ierindojusies 43.vietā. Pērn Lietuva un Igaunija bija attiecīgi 40. un 34.vietā.

"Bloomberg" reitingā apkopoti dati par 50 pasaules valstīm un teritorijām, no kurām augstāko vērtējumu saņēmusi Honkonga (79,6%).

Pirmajā desmitniekā ir arī ASV, Japāna, Nīderlande, Vācija, Austrālija, Kanāda, Singapūra, Dānija un Lielbritānija.

Svarīgākais