Ukraina iegūst labākus Krievijas gāzes līguma noteikumus

Krievija ir piekritusi mīkstināt noteikumus līgumā par gāzes piegādi Ukrainai un cer, ka šāda pretimnākšana novērsīs to, ka nākamo mēnešu laikā varētu pārtrūkt gāzes tranzīts uz Eiropu.

Vienošanos panāca Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins un Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko (attēlā), un tā paredz, ka Ukrainai nevajadzēs maksāt soda naudu, ka patērē mazāk gāzes, nekā plānots. Pieprasījumu pēc gāzes mazinājusi ir ekonomikas krīze.

Līdz šim spēkā esošais līgums, kas tika noslēgts, lai izbeigtu pagājušās ziemas gāzes strīdu, Ukrainai paredzēja milzīgas soda naudas, ja tā nesamaksās par gāzi, ko būs pasūtījusi, un tai par šo resursu bija jāmaksā neatkarīgi no tā, cik gāzes izmantots.

Pēc tikšanās ar J. Timošenko V. Putins netieši pieminēja pērnā gada strīdu, kura dēļ bez Krievijas gāzes palika arī daļa Eiropas. „Būtu labi sāks gadu bez dabas katastrofām,” viņš sacīja. J. Timošenko solīja, ka Ukraina savas saistības pildīs un iepriekšējo gadu salšanas Eiropai nedraud.

Ekonomika

Līdz ar aukstāka laika iestāšanos aktuāls paliek jautājums par komunālajām izmaksām. Nesen veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 38% Latvijas iedzīvotāju nezina, vai spēs apmaksāt komunālos maksājumus apkures sezonā, vēsta LTV raidījums "Dienas Ziņas".