Pārrunā ekonomiskās sadarbības veicināšanu ar Ķīnu

20.novembrī Ekonomikas ministrijā notika Latvijas - Ķīnas Apvienotās komitejas (Apvienotā komiteja) septītā sēde, kuru no Latvijas puses vadīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss, bet no Ķīnas puses - Ķīnas Komercministrijas Eiropas departamenta direktora vietnieks Sjui Sjaofens (Xu Xiaofeng).

Atklājot Apvienotās komitejas sēdi tās līdzpriekšsēdētāji pauda pārliecību, ka Komitejas ietvaros pārrunātie jautājumi sekmēs turpmāko divpusējo kontaktu dibināšanas un sadarbības aktīvāku attīstību.

A.Matīss ar gandarījumu atzina, ka Latvijas un Ķīnas divpusējā ekonomiskā sadarbība nepārtraukti paplašinās, par ko liecina nodibinātie uzņēmēju kontakti un tirdzniecības darījumu palielināšanās. A.Matīss arī uzsvēra, ka Latvija ir atvērta sadarbībai ar Ķīnu. "Šobrīd Latvijā darbojas vairāk par 30 Latvijas - Ķīnas kopuzņēmumu, kas apliecina uzņēmēju ieinteresētību attīstīt sadarbību. Taču vienlaikus pastāv plašas iespējas aktivizēt divpusējo sadarbību kā institūciju, tā uzņēmēju starpā", atzina A.Matīss.

Arī S.Sjaofens atzina, ka līdzšinējā divpusējā sadarbība ir attīstījusies veiksmīgi un produktīvi, ir uzsākta sadarbība transporta, tranzīta jomā, arī Latvijas preču imports Ķīnā arvien pieaug. Ķīnas delegācijas vadītājs ar gandarījumu atzina, ka ĶTR vicepremjera Hui Liangyu vizītes ietvaros šī gada septembrī tika dibināti daudz uzņēmēju kontaktu, kas apliecina abpusēju ieinteresētību plašai sadarbības attīstībai.

Apvienotās komitejas laikā tika pārrunāti divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumi un iespējas arī turpmāk attīstīt sadarbību transporta, tranzīta un loģistikas, ražošanas, tirdzniecības, investīciju piesaistīšanas, kā arī lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības, izglītības, IT un tūrisma jomā. Apvienotās komitejas līdzpriekšsēdētāji atzina, ka abpusēji ir ieinteresēti veicināt divpusējo ekonomisko sadarbību un uzsvēra, ka saskata plašas iespējas turpmākās sadarbības attīstībai. Par perspektīvākajām sadarbības jomām puses atzina transportu, rūpniecību un tūrismu.

Lai meklētu jaunus sadarbības veidus un jomas, Apvienotā komiteja arī vienojās par ciešāku sadarbību informācijas apmaiņā par tirdzniecības, investīciju un izstāžu iespējām. Vienlaikus, lai veicinātu divpusējo sadarbību starp nozaru asociācijām, Komitejā tika pārrunātas iespējas sekmēt informācijas apmaiņu, personāla sagatavošanas u.c. veida sadarbību.

Sēdes laikā Apvienotās komitejas līdzpriekšsēdētāji pārrunāja arī tautsaimniecības attīstības tendences šī gada laikā un prognozes nākamajam gadam.

2008. gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Ķīnu sasniedza 290,9 milj. EUR, kas ierindoja Ķīnu 17. vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū.

Eksports uz Ķīnu veidoja 20,3 milj. EUR (0,2% no kopējā eksporta), savukārt imports - 270,6 milj. EUR (2,2% no kopējā importa), tādejādi Ķīna bija Latvijas 36. nozīmīgākais eksporta un 12. nozīmīgākais importa partneris.

2009. gada 6 mēnešos Latvijas eksports uz Ķīnu veidoja 8,06 milj. EUR (34. vieta), savukārt imports - 71,96 milj. EUR (12. vieta).

Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos Ķīna ierindojas 70. vietā ar investīciju kopapjomu 203 680 LVL.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem Latvijā darbojas 34 uzņēmumi ar Ķīnas kapitālu.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais