Turpina meklēt iespējas atvieglot lauksaimniekiem dīzeļdegvielas iegādi

Zemkopības ministrija joprojām turpina meklēt iespējas atvieglot lauksaimniekiem dīzeļdegvielas iegādi. Šobrīd tiek diskutēts par optimālāko akcīzes nodokļa kompensācijas mehānismu, lai pēc iespējas atvieglotu lauksaimniekiem dīzeļdegvielas iegādāšanos. Tāpat tiek apspriesti arī dīzeļdegvielas iegādes administrēšanas mehānisma vienkāršošanas varianti.

Viena no ZM izstrādātajām iespējām paredz uzlabot esošo sistēmu: lauksaimnieks akcīzes nodokļa atmaksai var pieteikties VID, savukārt LAD nosūta informāciju VID par platību maksājumiem. Pēc tam VID veic akcīzes nodokļa atmaksas.

Otrajā variantā plānota iespēja lauksaimniekam dīzeļdegvielu iegādāties no akcīzes preču noliktavām (APN) bez akcīzes nodokļa, un pēc tam pieteikties LAD, kas, pamatojoties pieteiktajiem platību maksājumiem, lauksaimniekam piešķirs gadā izmantojamo dīzeļdegvielas daudzuma limitu.

Trešais variants paredz, ka lauksaimnieki dīzeļdegvielu iegādātos vairumtirdzniecībā no akcīzes preču noliktavām bez akcīzes nodokļa vai arī, izmantojot akcīzes nodokļa atmaksu, degvielu pirktu degvielas uzpildes stacijās. Šajā gadījumā lauksaimnieks varēs pieteikties LAD, vienu reizi gadā izvēloties vienu no divām sistēmām, kas paredz: 2010.gadā 1.pusgadā darbosies esošā sistēma, kad akcīzes nodokļa atmaksas veiks VID, savukārt no 2010.gada 1.jūlija darbotos jauna sistēma, ko administrēs LAD.

Darba grupa vienojās, ka lauksaimniekiem izdevīgākais variants varētu būt trešais, jo šajā gadījumā lauksaimniekam tiek piedāvātas izvēles iespējas. Šāds priekšlikums nodrošinās, ka lauksaimnieks pats izvērtēs, kādā veidā ir izdevīgāk iegādāties dīzeļdegvielu, tas ir, vai nu mazumtirdzniecībā caur degvielas uzpildes stacijām (DUS), vai arī vairumtirdzniecībā no akcīzes preču noliktavām. Šo priekšlikumu arī plānots iestrādāt koncepcijā par dīzeļdegvielas iegādi lauksaimniekiem un akcīzes nodokļa kompensāciju.

Visos variantos ir paredzēts, ka akcīzes nodokļa kompensāciju varēs saņemt tikai par tādu lauksaimniecībā izmantojamo zemi, par kuru tiek maksāti papildu valsts tiešie maksājumi (PVTM) un kas ir pieteikta vienotā platību maksājuma (VPM) saņemšanai, vai arī par patstāvīgām pļavām un ganībām vai aramzemē sētiem ilggadīgajiem zālājiem, ja nodrošināts minimālais liellopu blīvums vismaz 0,2 liellopu vienības uz vienu atbalsta tiesīgo hektāru.

Koncepciju ir plānots iesniegt izvērtēšanai valdībā 1.decembrī.

Ekonomika

ASV datorprogrammatūras uzņēmums "Microsoft" paudis interesi uzsākt sarunas par mākslīgā intelekta ekselences centra izveidi Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.