Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika

Kādreizējās "Parex bankas" jaunā zīmola uzņēmums valstij atmaksājis 78 miljonus eiro

Deviņos mēnešos "Reverta" Valsts kasei ir atmaksājusi 52,6 miljonus eiro (37 miljonus latu), no tā 21,1 miljons eiro (14,77 miljoni latu) ir samaksāti procentos par valsts obligācijām, savukārt 31,5 miljoni eiro (22 miljoni latu) novirzīti valsts obligāciju dzēšanai, liecina "Reverta" paziņojums "NASDAQ OMX Riga".

Šā gada 12.novembrī "Reverta" veica kārtējo pirmstermiņa maksājumu Valsts kasei 25,5 miljonu eiro (17,85 miljonu latu) apmērā. No tā 18,1 miljonu eiro (12,67 miljonus latu) veido maksājums par valsts obligāciju dzēšanu, savukārt 7,4 miljoni eiro (5,18 miljoni latu) valstij samaksāti procentu maksājumos.

Līdz 2012.gada beigām "Reverta" plāno atmaksāt Valsts kasei vēl aptuveni 11 miljonus (7,7 miljonus latu) eiro.

Kopumā kopš 2010.gada 1.augusta līdz 2012.gada 31.oktobrim "Reverta" ir atguvusi 413 miljonus eiro (289,1 miljonu latu).

Atbilstoši restrukturizācijas plānam valsts ieguldījuma pamatsummas atmaksa "Revertai" bija jāuzsāk 2012.gada otrajā pusē, tomēr faktiski pirmais maksājums 8,7 miljonu eiro (6,1 miljona latu) apmērā bija veikts jau 2011.gada beigās. Vienlaicīgi Valsts kasei tika pārskatīts 2,1 miljons eiro (1,47 miljoni latu) procentu maksājumos, lai arī atbilstoši plānam procentu atmaksa "Revertai" bija jāuzsāk tikai 2014.gadā.

Pamatā valsts atmaksai nepieciešamās naudas summas ir atgūtas kredītu restrukturizācijas un atsevišķu prasījuma tiesību pārdošanas rezultātā. "Revertas" atgūto līdzekļu apjoms 2012.gada deviņos mēnešos sasniedza 85 miljonus eiro (59,5 miljonus latu).

"Revertas" plānotie zaudējumi 2012.gada deviņos mēnešos veidoja 65,2 miljonus eiro. Tāpat kā iepriekšējos gados, to pamatā ir uzkrājumi nedrošajiem parādiem un procentu izdevumu pārsniegums pār procentu ieņēmumiem. Atbilstoši uzņēmuma darbības specifikai peļņa netiek prognozēta arī turpmākajos uzņēmuma darbības gados.

Neraugoties, ka nekustamo īpašumu tirgus pārskata periodā iezīmējās ar samērā zemu pircēju interesi un pirktspēju, 2012. gada septembra mēnesī nekustamo īpašumu pārdošanas darījumu summa sasniedza 1,1 miljonu eiro, tā pārspējot visus iepriekš gūtos AS "Reverta" rezultātus.

Lai arī kopumā 2012.gada deviņos mēnešos bija vērojama Latvijas ekonomiskās situācijas uzlabošanās, uz ko norādīja iekšzemes kopprodukta pieaugums un arī starptautisko kredītreitingu paaugstināšana, tomēr "Revertas" darbības joma - problemātisko aktīvu tirgus - joprojām raksturojams kā nestabils. Neaktīvais nekustamo īpašumu tirgus, pieaugošā konkurence un sarežģījumi klientu biznesa projektu attīstībā ir faktori, kas būtiski ietekmē valsts līdzekļu atgūšanas procesu un rezultātus, teikts paziņojumā biržai.

"Aizvien vairāk "Revertas" darbību apgrūtina neatrisinātie jautājumi spēkā esošajos normatīvajos aktos, kas regulē nozīmīgas mūsu darbības jomas - nekustamo īpašumu pārņemšanu un pārvaldīšanu, kreditora tiesību izmantošanu maksātnespējas procesos, kā arī pārslogotā un atsevišķos gadījumos neefektīvā Latvijas tiesu sistēma. Līdz ar to tiek skartas ne tikai hipotekāro kreditoru un banku sektora, bet arī Latvijas nodokļu maksātāju intereses. Tādēļ mēs turpinām aktīvi vērst valsts pārstāvju, tiesībsargājošo iestāžu un sabiedrības uzmanību uz šo jautājumu risināšanas nozīmību," norāda "Revertas" valdes priekšsēdētājs Kriss Gviljams.

Šā gada 30.jūnijā "Revertas" grupas īpašumu portfeli veidoja nedaudz vairāk nekā 1000 vienību, no tiem 900 īpašumi atradās "Revertas" un tās meitasuzņēmumu valdījumā, bet pārējie - reģistrācijas procesā. Apmēram pusi no īpašumiem, rēķinot pēc to vērtības, veidoja dzīvokļi un privātmājas, 23% - komercīpašumi, 4% - attīstības projekti, bet atlikušo daļu - zemesgabali.

"Revertas" nekustamo īpašumu pārvaldīšanas stratēģija paredz visu nekustamo īpašumu pakāpenisku realizāciju, tādēļ vairums īpašumu nekavējoties pēc to iegādes un reģistrācijas, kā arī nepieciešamo darbu veikšanas tiek izlikti pārdošanai "Revertas" mājaslapā.

Pakāpeniski palielinās to darījumu skaits, kuros īpašumu iegādi finansē kāda kredītiestāde, kas, iespējams, norāda uz labvēlīgām tendencēm Latvijas ekonomikā. Tomēr kopumā nekustamo īpašumu tirgus ir saglabājies samērā neaktīvs un pircēju interese ir vērojama tikai dažos konkrētos nekustamo īpašumu segmentos, novērojuši "Revertas" speciālisti.

Kā ziņots, šā gada 10.maijā "Parex banka" sāka strādāt ar jaunu zīmolu - "Reverta". Jaunais zīmols atspoguļo uzņēmuma statusa maiņu, no kredītiestādes kļūstot par profesionālu problemātisko aktīvu pārvaldītāju.

2011.gada 28.decembrī "Parex bankas" ārkārtas akcionāru sapulce nolēma labprātīgi atteikties no bankai izsniegtās kredītiestādes licences.