Baltkrievijā var strādāt...

© publicitātes

Neatkarīgā kopā ar Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektori Līgu Meņģelsoni vakar pārlūkoja situāciju Latvijas un Baltkrievijas uzņēmēju sadarbībā.

– Vai mēnesi pēc abu valstu delegāciju sarunām Baltkrievijas pilsētā Molodečno varam apstiprināt, ka tur izteiktie vēlējumi sāk piepildīties?

– Risinājums nav rodams īsā laikā, jo ir virkne izaicinājumu – valūtas kursu starpība, inflācija, norēķinu kārtība par piegādāto preci, pakalpojumiem, robežšķērsošana u.c. Ir cerība, ka identificētie jautājumi tiks risināti. Tieši Lietišķās sadarbības padome (LSP) un tās dalība Starpvaldību komisijas (SVK) darbā ļauj sekot līdzi jautājumu attīstības progresam.

– Bet kā mērīt progresa tempu – mēnešos, gados?

– Nākamā Latvijas un Baltkrievijas SVK ar LSP dalību plānota aptuveni pēc gada – 2013. gada otrajā pusē Rīgā, kad arī varēsim spriest par to, cik lielā mērā ir panākts progress jautājumos, kas identificēti kā risināmi.

– Vai ir kādas biznesa nozares vai citi parametri, pēc kuriem Latvijas uzņēmēji varētu spriest, ka viņiem ir jēga piedalīties Baltkrievijas piedāvātajos kontaktu veidošanas pasākumos Rīgas izstādē, jo baltkrievi tajā vai citā sadarbības virzienā ir ieinteresēti?

– Kopumā Baltkrievijā var strādāt un sadarbība ir perspektīva, īpaši būvniecības, mašīnbūves, kā arī ceļu būvmateriālu ražošanā. Iepriekšējos gados apspriesti Baltkrievijas ekonomikas liberalizācijas pasākumi un plānotā privatizācija, kas varētu ieinteresēt Latvijas uzņēmumus paplašināt savu darbību Baltkrievijā, apspriestas iespējas Baltkrievijas uzņēmējiem veidot kopuzņēmumus Latvijā, lai iesaistītos inovatīvu produktu ražošanā un ES struktūrfondu piedāvātajās atbalsta aktivitātēs.

– Kā notiek uzņēmēju organizāciju sadarbība līdzās valsts iestāžu kontaktiem?

– Gan no Latvijas, gan no Baltkrievijas puses kopumā ir ļoti labas atsauksmes par uzņēmēju organizāciju sadarbību līdzās valsts iestāžu kontaktiem. LPS ir izveidota 2008. gadā, pamatojoties uz 2007. gada noslēgto sadarbības līgumu starp LDDK un Baltkrievijas rūpnieku un uzņēmēju (darba devēju) konfederāciju. Līgums paredz atbalstu starpvaldību komisijas darbā, informācijas apmaiņu starp valstīm sociāli ekonomiskajos un zinātniski tehniskajos jautājumos, konsultācijas organizāciju biedriem sekmīgai darbībai valstu tirgos un projektu attīstībai, kā arī savstarpējo attiecību nostiprināšanā un kopēju pasākumu organizēšanā.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".