Krievijas minerālmēslu ražotājs plāno Rīgas brīvostā uzbūvēt savu termināli

Viens no Krievijas lielākajiem minerālmēslu ražotājiem "Uralhim" plāno Rīgas brīvostā uzbūvēt savu termināli, šodien raksta "Dienas Bizness".

Kompānijas plāns gan vēl ir tikai sākotnējā stadijā, un plaša informācija par projektu nav pieejama. "Pagaidām ir noslēgts tikai sadarbības līgums ar Rīgas brīvostā strādājošu uzņēmumu. Katru gadu tiek slēgts ļoti daudz tādu līgumu, un 90% no tiem nerealizējas," laikrakstam sacīja Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Viņš prognozē, ka lielāka skaidrība šajā jautājumā būs tuvāko mēnešu laikā.

Zināms, ka pieminētais uzņēmums, ar ko noslēgts sadarbības līgums, ir viens no lielākajiem Rīgas brīvostā strādājošajiem uzņēmumiem - "Rīgas centrālais terminālis", kas ietilpst "Rīgas tirdzniecības ostas" uzņēmumu grupā.

Kā aģentūru LETA informēja SIA "Rīgas tirdzniecības osta" (RTO) pārstāvji, noslēgtais līgums paredz RTO un "Uralhim" kopuzņēmuma "Riga Fertilizer Terminal" dibināšanu.

Kopuzņēmuma dibināšanas mērķis ir beramo minerālmēslu termināļa būvniecība Rīgas ostā. Ir sākti pārkraušanas termināļu projektēšanas darbi. Plānotais projekta realizācijas termiņš ir 2011.gads. Jaunā termināļa pirmā etapa pārkraušanas jauda tiek plānota līdz diviem miljoniem tonnu minerālmēslu gadā.

"Riga Fertilizer Terminal" izveide un jauna beramo minerālmēslojumu termināļa būvniecība Rīgas ostā dos iespēju "Uralhim" nodrošināt garantētus eksporta produkcijas pārkraušanas apjomus kompānijai svarīgos tirgos, norāda "Uralhim" ģenerāldirektors Dmitrijs Osipovs.

Iecerētā termināļa jauda varētu būt divi miljoni tonnu minerālmēslu gadā, tomēr ar laiku termināļa jauda tiktu palielināta līdz pieciem miljoniem tonnu gadā. Galvenais projekta mērķis ir "Uralhim" produkcijas eksports uz Eiropas valstīm.

Iespējamo investīciju apjoms netiek atklāts.

Kompānijas kopējā ražotņu jauda pārsniedz sešus miljonus tonnu gadā, un galvenokārt tas ir amonjaks un amonjaka salpetris. Tādējādi lielu daļu savas produkcijas kompānija vēlas eksportēt caur Rīgu, un kompānijas ieceres nopietnību apliecina arī fakts, ka tā jau gada pirmajā pusē Rīgā atvēra savu pārstāvniecību.

15.aprīlī Latvijā tika reģistrēts uzņēmums "Uralchem Trading". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 140 000 latu, un vienīgais jaundibinātās firmas īpašnieks ir "Vienotā ķīmijas kompānija Uralhim". Vienīgais "Uralchem Trading" valdes loceklis ir Krievijas pilsonis Valentīns Lavrentjevs.

"Bizness&Baltija" iepriekš rakstīja, ka "Uralhim" holdinga vadība savu galveno biroju plāno pārcelt no Maskavas uz Rīgu. Tādā gadījumā "Uralhim" var kļūt par lielāko nodokļu maksātāju starp Baltijas valstu rezidentiem. Līdz ar kompānijas biroju uz Rīgu varētu pārcelties arī kompānijas vadītājs Dmitrijs Mazepins, kuram būšot ērtāk vadīt uzņēmumu no Rīgas.

"Uralhim" tīrā neauditētā peļņa 2008.gada pirmajos deviņos mēnešos bija 363,3 miljoni ASV dolāru (194 miljoni latu), savukārt ieņēmumi auga vairāk nekā četras reizes un sasniedza 1,6 miljardus ASV dolāru jeb 854,3 miljonus latu. Pamatprodukcijas eksports palielinājās par 7%, sasniedzot 3,5 miljonus tonnu.

Svarīgākais