Ēnu ekonomika Baltijas valstīs no 26,5- 29%

Par Latviju augstāks ēnu ekonomikas īpatsvars Eiropas Savienībā ir tikai četrām valstīm, no kurām divas ir abas pārējās Baltijas valstis.

Saskaņā ar Lincas universitātes starptautisko ekspertu veikto pētījumu par ēnu ekonomiku Eiropā pagājušajā gadā Latvijā ēnu ekonomikas līmenis ir zemāks nekā Lietuvā un Igaunijā, kā arī vēl divās valstīs - Rumānijā un Bulgārijā, žurnālistus šodien informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Viņš atzina, ka pozitīvi ir vērtējams fakts, ka saskaņā ar šo pētījumu Latvijā ēnu ekonomikas īpatsvars pagājušajā gadā bija 26,5% apmērā, kamēr Igaunijā tas bija 28,6%, bet Lietuvā - 29%. Tas nozīmē, ka ēnu ekonomikas līmenis ir atgriezies pirmskrīzes līmenī - kāds tas bija 2008.gadā.

Tomēr mazāk pozitīvs ir fakts, ka, neraugoties uz to, ka Latvijā ir zemākais ēnu ekonomikas īpatsvars no Baltijas valstīm, Eiropas Savienībā ir vēl tikai divas valstis, kurās ēnu ekonomika ir vēl augstākā līmenī. Tās ir Rumānija un Bulgārija.

"Tas nozīmē, ka Latvijai šajā jomā ir daudz darāmā, lai šo situāciju ar ēnu ekonomiku uzlabotu," sacīja valdības vadītājs.

Saskaņā ar pētījuma datiem Rumānijā ēnu ekonomikas īpatsvars pērn bija 29,6% apmērā, bet Bulgārijā vēl augstāks - 32,3%. Savukārt vismazāk ēnu ekonomika bija novērota Austrijā - 8% apmērā un Luksemburgā - 8,2% apmērā.

Svarīgākais