Apsver iespēju vēl palielināt nodokļus un atcelt attaisnojamos izdevumus

Papildus budžeta samazināšanai tiek apsvērts vēl vairāk palielināt iepriekš pieņemto nodokļu slogu, piemēram, līdz 15% palielināt nodokļa likmi ienākumiem no kapitāla un atteikties no attaisnojamiem izdevumiem.

Dokumenti liecina, ka tiek vērtēts iedzīvotāju ienākuma nodokli kapitālam palielināt no plānotajiem 10% līdz 15%. Tāpat piedāvāts atcelt attaisnojamos izdevumus par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem.

Tāpat tiek piedāvāts IIN likmi palielināt līdz 26%, par vienu procentpunktu vairāk, nekā plānots iepriekš, kā arī pazemināt nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 63 līdz 50 latiem mēnesī.

Tāpat piedāvāts samazināt nodokļa atlaidi par ziedojumiem sabiedriskā labuma organizācijām no 85% līdz 25% no ziedotās summas.

Piedāvāts progresīvais nekustamā īpašuma nodoklis, ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu piemērojot 0,1% likmi, vērtību 40 001-75 000 latu - 0,2%, bet vērtību virs 75 000 latu - likmi 0,3% no kadastra vērtības.

Piedāvāts arī nodoklis dabasgāzei. Pēc dokumentā pieejamiem aprēķiniem, ar šīm papildus nodokļa izmaiņām ieņēmumi nākamā gada budžetā varētu sasniegt 59,57 miljonus latu.

Kā aģentūru LETA informēja FM Komunikācijas departamenta direktore Baiba Melnace, Finanšu ministrija, ņemot vērā iespējamo nepieciešamību veikt papildu 2010.gada budžeta projekta konsolidāciju, gatavo iespējamos priekšlikumus gan izdevumu samazināšanai, gan arī ieņēmumu palielināšanai.

Šie priekšlikumi tikšot iesniegti izskatīšanai Ministru kabinetā piektdien, 20.novembrī. Plašāki komentāri pagaidām no FM puses netiek sniegti.

Tiek uzsvērts, ka Finanšu ministrija un valdība kopumā ir veikusi konsultācijas ar aizdevējiem (Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju) gan 2010.gada valsts budžeta likumprojekta izstrādes gaitā Ministru kabinetā, gan turpina tās arī budžeta projekta apspriešanas laikā Saeimā.

LETA jau ziņoja, ka nākamā gada valsts budžeta izdevumi jāsamazina vēl par 55-60 miljoniem latu, žurnālistus pēc koalīcijas partiju kopsēdes informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Premjers atzina, ka līdz šīs nedēļas beigām partijas meklēs iespēju atrast minēto summu un, visticamāk, var nākties paaugstināt nodokļus.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai LETA uzsvēra, ka Finanšu ministrijas sagatavotajā projektā par iespējamo nodokļu paaugstināšanu pat netiekot apsvērta iespēja celt pievienotās vērtības nodokli, tādēļ izteiktie minējumi par šī nodokļa celšanu esot tikai politiķu spekulācija.

Kā žurnālistiem teica Tautas partijas pārstāvis Vents Armands Krauklis, tiekot apsvērta iespēja paaugstināt pievienotās vērtības nodokli (PVN), iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kā arī noteikt nodokli dabasgāzei. Dabasgāzes nodoklis gan neattiektos uz šo apkures sezonu.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, tiekot apsvērta iespēja paaugstināt IIN no nākamgad plānotajiem 25% uz 26%. Tāpat tiek apsvērta iespēja samazināt neapliekamo minimumu.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.