Finanšu ministrs tiksies ar starptautiskajiem aizdevējiem

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) šodien tiksies ar Starptautisko aizdevēju pēcprogrammas uzraudzības misijas pārstāvjiem.

Tikšanās notiks Finanšu ministrijā.

Tikšanās ar aizdevēju pēcprogrammas uzraudzības misijas pārstāvjiem paredzēta arī trešdien, 21.novembrī, kad ar aizdevējiem tiksies gan Vilks, gan arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Jau ziņots, ka otrā starptautisko aizdevēju pēcprogrammas uzraudzības misija noritēs līdz 27.novembrim un tās laikā tiks izvērtēta Latvijas starptautisko saistību izpilde un ekonomikas atveseļošanās progress.

Pēcuzraudzības misijā piedalās Eiropas Komisijas, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Pasaules Bankas eksperti. Galvenās lietas, par kurām interesējas Latvijas partneri, ir strukturālo kritēriju izpilde, kas tika fiksēti Saprašanās memorandā, kā arī nākamā gada valsts budžets un makroekonomiskie rādītāji.

Starptautiskā aizdevuma programma ilga trīs gadus, kopumā Latvijai programmā bija pieejami 7,5 miljardi eiro (5,25 miljardi latu). 2011.gada 22.decembrī SVF valde izskatīja pēdējo SVF misijas pārskata ziņojumu par Latvijas paveikto un atbalstīja starptautiskā aizdevuma programmas noslēgšanu. Latvija no kopējā piešķirtā finansējuma apjoma izmantoja nedaudz vairāk nekā pusi - 4,5 miljardus eiro (3,16 miljardus latu).

Starptautiskā finanšu palīdzība tika piešķirta ar nosacījumu, ka Latvija šajā laikā veiks virkni pasākumu monetārās, fiskālās un finanšu politikas jomās, kā arī strukturālās reformas ekonomikas konkurētspējas veicināšanai.

Starptautiskā aizdevuma programmas atmaksa sākta šogad, savukārt pēdējais maksājums Latvijai jāveic 2025.gadā.