Grib atņemt pabalstu rīdziniekiem, kuru bērniem nav vietas bērnudārzos

Rīgas domes valdošā koalīcija nolēmusi no nākamā gada vairāk nemaksāt 50 latu pabalstu vecākiem, kuru bērniem nav vietas bērnudārzos.

Nākamā gada budžeta projektā paredzēts likvidēt pabalstu tiem vecākiem, kuru bērni netiek nodrošināti ar vietu pirmsskolā Rīgas administratīvajā teritorijā.

Kā skaidroja jaunizveidotā Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadītājs Guntis Helmanis, šo pabalsta saņēmēju skaits esot strauji pieaudzis - no aptuveni 600 bērniem 2006.gadā līdz 6000 bērniem 2009.gadā.

Pēc Helmaņa teiktā, mēnesī šāda pabalsta izmaksai nepieciešami 287 000 latu, bet trīs gadu laikā vajadzēšot desmit miljonus latu.

Sociālā atbalsta veidu izvērtēšanas darba grupa izvērtējusi dažādus variantus, kā pašvaldībai rīkoties - samazināt pabalstus, saglabāt tos īpašām iedzīvotāju grupām, nepiešķirt vispār vai arī piešķirt kā līdz šim. Ja tiktu piešķirti 30 lati līdzšinējo 50 latu vietā, budžetā būtu nepieciešami 1,9 miljoni latu.

Darba grupa atzinusi, ka vislabāk būtu pārtraukt izmaksāt šo pabalstu un ietaupītos finanšu līdzekļus - 1,9 miljonus latu - novirzīt papildu jaunu grupu iekārtošanai un atvēršanai, kas nodrošinātu papildus 776 vietas bērniem pirmsskolas izglītības iestādēs. Izglītības departaments piedāvā iepriekš minētās programmas vietā izveidot programmu "Pirmsskolas izglītības iestāžu tīkla paplašināšana".

Komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) apgalvoja, ka divas trešdaļas no šiem pabalstu saņemošajiem vecākiem nemaz neesot Rīgas iedzīvotāji un galvaspilsētā deklarējušies tikai pabalsta saņemšanai. Turklāt, pēc viņas teiktā, atteikties no pabalsta izmaksas lūgusi Pirmsskolas iestāžu biedrība.

Komiteja šodien ar balsu pārsvaru noraidīja partijas "Jaunais laiks" (JL) Rīgas domes frakcijas deputātes Baibas Brigmanes priekšlikumu piešķirt šiem pabalstiem 1,9 miljonus latu.

"JL kategoriski iebilst pret šādu rīcību, jo savulaik tieši mūsu partija panāca, ka vecākiem, kuru bērniem dome nevar nodrošināt vietu Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, tiek ieviests un nodrošināts pabalsts 50 latu apmērā," apgalvoja Brigmane.

JL pārstāve atgādināja, ka Rīgā uz vietu bērnudārzā joprojām gaida vairāki tūkstoši mazuļu, kuru ikdienas aprūpe ir pašu vecāku ziņā, un katrs to risina, kā nu māk.

"Laikā, kad dramatiski pieaug bezdarbs, ģimenēm ar bērniem svarīgs katrs iespējamais atbalsts. Līdz šim domes budžetā bija atvēlēti līdzekļi, lai izmaksātu kompensācijas visu aiz svītras palikušo bērnu vecākiem. Mūsuprāt, labi iesāktie darbi ir jāturpina, maksimāli racionāli izmantojot pieejamos līdzekļus," sacīja Brigmane.

Pabalsts tika ieviests 2006.gada novembrī, jo vecāki, kuru bērns nav nodrošināts ar vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, nevar atgriezties darba tirgū un meklē problēmas pagaidu risinājumus, piemēram, algo aukli vai meklē bērnam vietu privātā izglītības iestādē. Šo pakalpojumu izmaksas ievērojami pārsniedz pabalsta apmēru.

Komiteja šodien, kā ierasts, noraidīja arī pārējos opozīcijas partiju pārstāvju priekšlikumus. Tika noraidīts gan Brigmanes priekšlikums piešķirt 40 000 latu publiskās slidotavas izveidošanai pilsētas centrā, gan priekšlikums piešķirt līdzekļu pedagogu veselības apdrošināšanai. Netika atbalstīts arī Litas Beires (JL) priekšlikums mazākā apmērā samazināt atalgojumu kultūras darbiniekiem.

Svarīgākais